مقایسهی اثر مصرف مکمل کلسیم و شیر کم چربی بر اجزای سندروم متابولیک در زنان دارای اضافه وزن یا چاق
|
شیوا فقیه، مهدی هدایتی، علی رضا ابدی، مسعود کیمیاگر |
دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، گروه تغذیه بالینی ، mskimiagar@yahoo.com |
|
چکیده: (13183 مشاهده) |
مقدمه: در پژوهشهای پیشین پیشنهاد شده رژیمهای غذایی پر کلسیم سبب بهبود پروفایل چربی، فشار خون بالا و مقاومت انسولینی میگردند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر مصرف شیر کم چربی و مکمل کلسیم بر اجزای سندروم متابولیک در زنان دارای اضافه وزن یا چاق انجام گرفت. مواد و روشها: در پژوهش بالینی حاضر 75 زن غیر یائسه دارای اضافه وزن یا چاق، برای 8 هفته به طور تصادفی به یکی از سه گروه زیر اختصاص یافتند: 1) گروه کنترل 2) گروه دریافتکنندهی مکمل کلسیم (800 میلیگرم در روز کربنات کلسیم) 3) گروه دریافتکنندهی شیر کم چربی (3 سروینگ در روز). انرژی دریافت شده در هر 3 گروه 500 کیلو کالری کمتر از مقدار مورد نیاز روزانه بود. در ابتدا و انتهای پژوهش دور کمر، فشار خون و سطح گلوکز ناشتا، تریگلیسرید و کلسترول ـ HDL در سرم اندازهگیری شد. یافتهها: پس از 8 هفته دور کمر، گلوکز ناشتا و کلسترول ـ HDL در هر سه گروه کاهش یافت (001/0P<)، اما کاهش معنیداری در سطح تریگلیسرید و فشار خون مشاهده نشد. کاهش دور کمر در گروه شیر به طور معنیداری از گروه کنترل بیشتر بود (008/0=P)، همچنین کاهش سطح کلسترول ـ HDL در گروه کلسیم و شیر کمتر از گروه کنترل بود (به ترتیب023/0P= و 019/0P=). نتیجهگیری: مصرف مکمل کلسیم یا شیر بر دور کمر و کلسترول ـ HDL اثر دارد، اما بر دیگر اجزای سندروم متابولیک تاثیری ندارد. بنابراین، افزایش مصرف کلسیم میتواند موجب بهبود برخی از عوارض سندروم متابولیک گردد. |
|
واژههای کلیدی: کلسیم، شیر، سندروم متابولیک |
|
متن کامل [PDF 269 kb]
(2579 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1391/2/31 | پذیرش: 1391/5/3 | انتشار: 1391/10/26
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|