دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، گروه تغذیه بالینی ، mskimiagar@yahoo.com
چکیده: (13866 مشاهده)
مقدمه: در پژوهشهای پیشین پیشنهاد شده رژیمهای غذایی پر کلسیم سبب بهبود پروفایل چربی، فشار خون بالا و مقاومت انسولینی میگردند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر مصرف شیر کم چربی و مکمل کلسیم بر اجزای سندروم متابولیک در زنان دارای اضافه وزن یا چاق انجام گرفت. مواد و روشها: در پژوهش بالینی حاضر 75 زن غیر یائسه دارای اضافه وزن یا چاق، برای 8 هفته به طور تصادفی به یکی از سه گروه زیر اختصاص یافتند: 1) گروه کنترل 2) گروه دریافتکنندهی مکمل کلسیم (800 میلیگرم در روز کربنات کلسیم) 3) گروه دریافتکنندهی شیر کم چربی (3 سروینگ در روز). انرژی دریافت شده در هر 3 گروه 500 کیلو کالری کمتر از مقدار مورد نیاز روزانه بود. در ابتدا و انتهای پژوهش دور کمر، فشار خون و سطح گلوکز ناشتا، تریگلیسرید و کلسترول ـ HDL در سرم اندازهگیری شد. یافتهها: پس از 8 هفته دور کمر، گلوکز ناشتا و کلسترول ـ HDL در هر سه گروه کاهش یافت (001/0P<)، اما کاهش معنیداری در سطح تریگلیسرید و فشار خون مشاهده نشد.کاهش دور کمر در گروه شیر به طور معنیداری از گروه کنترل بیشتر بود (008/0=P)، همچنین کاهش سطح کلسترول ـ HDL در گروه کلسیم و شیر کمتر از گروه کنترل بود (به ترتیب023/0P= و 019/0P=). نتیجهگیری: مصرف مکمل کلسیم یا شیر بر دور کمر و کلسترول ـ HDL اثر دارد، اما بر دیگر اجزای سندروم متابولیک تاثیری ندارد. بنابراین، افزایش مصرف کلسیم میتواند موجب بهبود برخی از عوارض سندروم متابولیک گردد.
Faghih S, Hedayati M, Abadi A, Kimiagar M. Comparing the Effects of Cow´S Milk, and Calcium Supplementation on Components of the Metabolic Syndrome in Overweight or Obese Women. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2013; 14 (5) :430-436 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1382-fa.html
فقیه شیوا، هدایتی مهدی، ابدی علی رضا، کیمیاگر مسعود. مقایسهی اثر مصرف مکمل کلسیم و شیر کم چربی بر اجزای سندروم متابولیک در زنان دارای اضافه وزن یا چاق. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1391; 14 (5) :430-436