ژاله شادمان ، سیدرضا راست منش ، فروغ اعظم طالبان ، مهدی هدایتی
، hedayati@endocrine.ac.ir

مقدمه: برخی مطالعه‌های حیوانی نشان داده‌اند که مکمل‌یاری یا اسیدلینولئیک مزدوج (CLA) بر چربی‌های خون به عنوان عامل خطرساز بیماری‌های قلبی ـ عروقی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2، اثر مطلوب درمانی دارد. با این حال، یافته‌های مطالعه‌های انسانی بر عوامل خطرساز دیابت مشخص نیست. پژوهش حاضر به منظور بررسی تأثیر مصرف مکمل CLA بر فشار خون سیستولی و دیاستولی، سطح سرمی چربی‌های خون، آپوپروتئین 100B و مالون‌دی‌آلدئید بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 دارای اضافه وزن انجام گرفت. مواد و روش‌ها: افراد مورد بررسی در این مطالعه 39 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 با نمایه‌ی توده‌ی بدن 25 تا 30 کیلوگرم بر مترمربع بودند که از داروی متفورمین برای کنترل قند خون استفاده می‌کردند. افراد مذکور بر اساس سن، جنس و نمایه‌ی توده‌ی بدن به طور تصادفی در دو گروه تقسیم شدند. گروه آزمون روزانه 3 گرم کپسول حاوی اسیدلینولئیک مزدوج و گروه شاهد معادل آن کپسول دارونما (روغن سویا) به مدت 8 هفته دریافت نمودند. در ابتدا و انتهای دوره از هر دو گروه پس از ناشتایی 12 ساعته خون‌گیری به عمل آمد و غلظت سرمی تری‌گلیسرید، کلسترول تام، LDL-C و HDL-C، MDA و آپو 100B اندازه‌گیری شد.هم‌چنین، در ابتدا و انتهای مطالعه فشار خون سیستولی و دیاستولی بیماران اندازه‌گیری شد. یافته‌ها: تفاوت آماری معنی‌داری در تغییرات سطح سرمی تری‌گلیسرید، کلسترول تام، LDL-C و HDL-C، MDA و آپو 100B بین دو گروه از ابتدا تا انتهای مطالعه دیده نشد. تغییرات فشار خون سیستولی و دیاستولی نیز بین دو گروه معنی‌دار نبود. نتیجه‌گیری: تجویز کوتاه‌مدت روزانه 3 گرم مکمل CLA در افراد دیابتی نوع 2 ممکن است نتواند باعث بهبود فشار خون، میزان چربی‌های خون، آپو 100B و MDA شود.

واژه‌های کلیدی: اسید لینولئیک مزدوج، دیابت نوع 2، آپو 100B، مالون‌دی‌آلدئید، فشار خون
نوع مطالعه: پژوهشی |
دریافت: 1388/10/7 | انتشار: 1388/8/24

Shadman Z, Rastmanesh R, Taleban F, Hedayati M. Effects of Conjugated Linoleic Acid on Serum Apo B and MDA in Type II Diabetic Patients. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2009; 11 (4) :377-383