ژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم ، azizi@endocrine.ac.ir
چکیده: (8130 مشاهده)
مقدمه: مطالعهی حاضر با هدف بررسی اثر شیر شتر بر قند خون و پروفایل لیپیدی بیماران مبتلا به دیابت که از انسولین طولانی اثر استفاده میکنند، انجام گرفت. مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی، 40 بیمار مبتلا به دیابت شیرین مصرفکنندهی انسولین طولانی اثر به طور تصادفی در دو گروه دریافتکننده شیر شتر (19 نفر با میانگین سنی 1/05±59/84 سال) و شیر گاو (17 نفر با میانگین سنی 2/93±49/47سال) قرارگرفتند. شرکتکنندگان، 500 میلیلیتر شیر شتر خام یا شیرگاو را به صورت روزانه به مدت سه ماه مصرف کردند. یافتهها: تغییرمیانگینسطوحگلوکزدرگروهشیر شتر درطولمداخله،ازلحاظ آماریمعنیدار بود(0/05>P).همچنین در طی مداخله، HbA1c در دو گروه کاهش معنیداری داشت (0/05>P). کاهش انسولین دریافتی در گروهی که شیر شتر دریافت کردند (71/13 درصد)، نسبت به گروهی که شیر گاو دریافت داشتند (0/25درصد)، متفاوت بود (0/05>P). در طی مداخله میانگین سطوح HDL-C به طور معنیداری در گروه شیر شتر افزایش یافت (0/05>P). تفاوت تغییراتقندخونناشتا،انسولینناشتا،HbA1c ، مقاومت بهانسولینو شاخصهای لیپیدی،پسازمداخله،میاندوگروهازلحاظآماریمعنیدار نبود. نتیجهگیری: شیر شتر میتواند در کاهش قند خون، HbA1c و دوز انسولین مورد نیاز در بیماران دیابتی مصرفکنندهی انسولین طولانی اثر موثر باشد.
fallah Z, Ejtahed H S, Mirmiran P, Niasari Naslaji A, Moosavi Movahedi A, Eslami F et al . Effect of Camel Milk on Glycemic Control and Lipid Profiles of Diabetic Patients. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2017; 19 (4) :223-233 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-2234-fa.html
فلاح زهرا، اجتهد هانیه سادات، میرمیران پروین، نیاسری نسلجی امیر، موسوی موحدی علی اکبر، اسلامی فریبا و همکاران.. اثر شیر شتر در کنترل گلایسمی و پروفایل لیپیدی بیماران دیابتی: کارآزمایی بالینی تصادفی. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1396; 19 (4) :223-233