دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، Parvin.mirmiran@gmail.com
چکیده: (8637 مشاهده)
مقدمه: رژیم غذایی با چگالی انرژی
بالا زمینهساز چاقی و دیابت نوع 2 است، اما بررسیهای انجام شده در این زمینه معدود
میباشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط چگالی انرژی رژیم غذایی و خطر بروز دیابت
نوع 2 بود. موادوروشها: مطالعهی
حاضر به صورت مورد ـ شاهدی لانه گزیده روی 178 فرد دیابتی که بعد از 9 سال پیگیری،
در مطالعهی قند و لیپید تهران به این بیماری مبتلا شدند، انجام گرفت. برای هر
مورد 3 کنترل به صورت تصادفی از افراد سالم انتخاب شد. چگالی انرژی، از تقسیم کل
کالری حاصل از مواد غذایی و نوشیدنیها بر مقدار ماده مصرفی تعیین گردید. یافتهها:
میانگین سنی زنان 5/6±43 سال و مردان 12±5/44 سال بود. رژیم غذایی با چگالی انرژی
بالا، با دریافت بالای کالری، چربی، کربوهیدرات و گوشت فراوری شده ارتباط مستقیم،
و با دریافت پایین سبزی و میوه ارتباط معکوس داشت (05/0P<). چگالی انرژی رژیم غذایی در زنان، پس از تعدیل
برای عوامل خطر بروز دیابت نوع 2 و کل انـــرژی دریافتی (28/2OR=، 02/0P=) و کل چربی
دریافتی (15/2OR=، 03/0P=) با خطر دیابت نوع 2 ارتباط داشت،
در مردان بعد از تعدیل برای عوامل خطر دیابت و کالری و چربی دریافتی این ارتباط
دیده نشد. نتیجهگیری: در بررسی حاضر ارتباطی بین خطر دیابت نوع 2 و چگالی
انرژی رژیم غذایی در مردان دیده نشد، اما در زنان بعد از تعدیل عوامل مداخلهگر ارتباط
مثبت میان خطر دیابت نوع 2 و چگالی انرژی رژیم غذایی مشاهده نگردید.
Hosseini Esfahani F, fallah nowroozinejad E, moslehi N, mirmiran P, azizi F. The Association between Dietary Energy Density and the Risk of Type 2 Diabetes: Tehran Lipid and Glucose Study. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2015; 16 (5) :309-318 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1778-fa.html
حسینی اصفهانی فیروزه، فلاح نوروزی نژاد انسیه، مصلحی نازنین، میرمیران پروین، عزیزی فریدون. ارتباط چگالی انرژی رژیم غذایی و خطر بروز دیابت نوع 2 در مطالعه قند و لیپید تهران. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1393; 16 (5) :309-318