ارتباط کیفیت رژیم غذایی با سندرم متابولیک در نوجوانان: مطالعه قند و لیپید تهران
|
سحر محسنی تکلو ، پروین میرمیران ، یداله محرابی ، فیروزه حسینی اصفهانی ، مریم عطایی ، فریدون عزیزی |
مرکز تحقیقات تغذیه و غدد درون ریز، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، firoozehhosseini@yahoo.com |
|
چکیده: (10885 مشاهده) |
مقدمه: نمایهی پیروی از راهنمای رژیم غذایی برای آمریکاییها (Dietary Guidelines for Americans Adherence Index یا DGAI) بر اساس میزان پیروی از راهنمای رژیم غذایی برای آمریکاییها در سال 2005 و به منظور ارزیابی نقش الگوهای غذایی در بیماریهای مزمن توسعه یافته است. هدف پژوهش حاضر ارزیابی ارتباط الگوهای غذایی بر اساس DGAI اصلاح شده با سندرم متابولیک و اجزای آن در نوجوانان تهرانی بود. مواد و روشها: در مطالعهی مقطعی کنونی 706 نوجوان 10 تا 19 ساله از مرحلهی چهارم مطالعهی قند و لیپید تهران شرکت داده شدند. دریافتهای معمول غذایی با استفاده از پرسشنامهی اعتبارسنجی شدهی بسامد مصرف خوراک ارزیابی، و امتیاز DGAI برای تمام افراد محاسبه گردید. سندرم متابولیک نیز بر اساس معیارهای de Ferranti ارزیابی شد. یافتهها: شایعترین جز سندرم متابولیک دور کمر بالا بود (8/51%). پس از تعدیل اثر متغیرهای مخدوشگر افراد بالاتـرین چارک امتیـاز DGAI نسبت به افراد پایینترین چارک، 36% شانس کلسترول ـ HDL پایین (نسبت شانس=64%، فاصله اطمینـان 95%: 98/0-41/0 و 03/0=P trend) و 50% شانس فشار خـون بالا (نسبت شانس=50%، فاصله اطمینان 95%: 99/0-25/0 و 02/0=P trend) کمتری داشتند. با افزایش امتیاز DGAI هیچ تفاوت معنیداری در شانس افزایش تریگلیسرید خون، افزایش قند خون، دور کمر بالا، سندرم متابولیک، میانگین نمایهی تودهی بدن و امتیاز فعالیت بدنی مشاهده نگردید. نتیجهگیری: افزایش پیروی از راهنماهای رژیم غذایی در نوجوانان تنها با کلسترول ـ HDL پایین و فشار خون بالا رابطهی معکوس داشت و با سندرم متابولیک و سایر اجزای آن رابطهای را نشان نداد. |
|
واژههای کلیدی: کیفیت رژیم غذایی، سندرم متابولیک، نوجوانان، نمایهی پیروی از راهنمای رژیم غذایی |
|
متن کامل [PDF 343 kb]
(2594 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1391/4/27 | پذیرش: 1392/3/4 | انتشار: 1392/3/4
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|