ارتباط لپتین و آدیپونکتین سرم و تودهی استخوان با وضعیت دریافت انرژی و مواد مغذی در زنان یائسهی 60-40 ساله
|
آزاده متقی، دكتر ابوالقاسم جزایری، بنفشه گلستان، مرضیه نجومی، محمد افتخاری |
، djazayery@yahoo.com |
|
چکیده: (38125 مشاهده) |
مقدمه: تغذیهی صحیح برای رشد، نمو و نگهداری اسکلت بدن و سلامت استخوان لازم و ضروری است. مواد مغذی مصرفی میتوانند بر لپتین و آدیپونکتین سرم و تودهی استخوان تأثیر بگذارند. این مطالعه با هدف کلی تعیین ارتباط لپتین و آدیپونکتین سرم و تودهی استخوان با وضعیت دریافت انرژی و مواد مغذی در زنان یائسهی 60-40 ساله انجام شد. مواد و روشها: مطالعهی مقطعی حاضر روی 85 زن یائسهی 60-40 ساله انجام شد. نمونههای خون ناشتا برای تعیین غلظت لپتین و آدیپونکتین سرم گرفته شد و تراکم استخوان به روش DXA در دو ناحیهی L2-4 و گردن فمور اندازهگیری شد. دریافتهای غذایی توسط پرسشنامهی بسامد خوراک ثبت و توسط نرمافزار FP2 تجزیه و تحلیل شد. یافتهها: لپتین سرم با انرژی، پروتئین و منیزیم دریافتی ارتباط منفی و با کربوهیدرات ارتباط مثبت داشت. بین آدیپونکتین سرم و انرژی و کربوهیدرات ارتباط مثبت دیده شد. بین تراکم مادهی معدنی استخوان (BMD) گردن فمور با انرژی و کربوهیدرات ارتباط منفی و با کلسیم ارتباط مثبت و بین تراکم مادهی معدنی استخوان ستون فقرات و روی (Zn) ارتباط مستقیم و معنیدار یافت شد. نتیجهگیری: افزایش مصرف کربوهیدرات و کاهش مصرف پروتثین باعث بالا رفتن لپتین میشود و مصرف کلسیم و روی میتواند تأثیر محافظتی بر استخوان داشته باشد. |
|
واژههای کلیدی: لپتین، آدیپونکتین، تودهی استخوان، مواد مغذی |
|
متن کامل [PDF 271 kb]
(2958 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1387/6/27 | انتشار: 1387/6/25
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|