:: جلد 19، شماره 6 - ( 12-1396 ) ::
جلد 19 شماره 6 صفحات 410-418 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر ترکیب عصاره‌ های گیاهان خار مریم، کنگر فرنگی و عناب بر کبد چرب غیرالکلی در موش های صحرایی
مژگان محمدی فر، محمد بهنام، دکتر سید علیرضا طلایی، دکتر طاهره خامه چیان، دکتر مهدی مهران، دکتر محسن تقی زاده
مرکز تحقیقات بیوشیمی و تغذیه در بیماری های متابولیک ، taghizadeh_m@kaums.ac.ir
چکیده:   (2054 مشاهده)
مقدمه: کبد چرب غیرالکلی از آسیب­های مزمن کبدی است که شیوع آن در جهان رو به­ افزایش است. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر عصاره‌ی ترکیبی گیاهان خارمریم، کنگرفرنگی و عناب بر کبد چرب غیرالکلی ناشی از به کارگیری رژیم پرچرب در موش­­های صحرایی بود. مواد و روش­­ها: در این مطالعه‌ی تجربی، ۴۰ سر موش صحرایی نر به ­صورت تصادفی به گروه­­های شاهد (۸ سر) و تغذیه با رژیم پرچرب (۳۲ سر) تقسیم شدند. پس از ۴ ماه تغذیه با رژیم پرچرب، موش­های مبتلا به کبد چرب به ۴ گروه ۸ تایی شامل گروه تغذیه با رژیم پرچرب و ۳ گروه دریافت‌کننده‌ی عصاره با دوزهای ۱۰۰، ۲۰۰ و ۴۰۰ میلی­­گرم بر کیلوگرم وزن تقسیم و به مدت ۲ ماه تحت تیمار با عصاره قرار گرفتند. در پایان پروفایل لیپیدی، فعالیت آنزیم­­های کبدی در سرم و هیستولوژی کبد مورد بررسی قرار گرفت. یافته­­ها: تغذیه با رژیم پرچرب توانست مقادیر کلسترول، تری‌گلیسرید و کلسترول ـ LDL را افزایش و میزان کلسترول ـ HDL را کاهش دهد (۰۰۱/۰P<). هم‌چنین، رژیم پرچرب میزان فعالیت آنزیم‌های آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز و آلکالن فسفاتاز را به میزان ۸۴، ۱۱۳ و ۲۲۸ درصد افزایش داد (۰۰۱/۰P<). دریافت عصاره با دوزهای ۲۰۰ و ۴۰۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن، موجب بهبود وضعیت لیپیدها (۰۵/۰P<) و کاهش فعالیت آنزیم­­های کبدی (۰۵/۰P<) شد. یافته­های آسیب­­شناسی کبد، تغییرات ناشی از رژیم پرچرب و درمان با عصاره را تایید کرد. نتیجه­­گیری: تغذیه با رژیم پرچرب سبب ایجاد کبد چرب غیرالکلی می‌شود و تیمار با عصاره‌ی ترکیبی گیاهان خارمریم، کنگرفرنگی و عناب سبب بهبود شاخص­­های این بیماری می­­گردد.
واژه‌های کلیدی: خارمریم، کنگرفرنگی، عناب، کبدچرب غیرالکلی، رژیم پرچرب
متن کامل [PDF 789 kb]   (428 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: ۱۳۹۶/۵/۱ | پذیرش: ۱۳۹۶/۱۰/۲ | انتشار: ۱۳۹۶/۱۲/۲۳


XML   English Abstract   Print



جلد 19، شماره 6 - ( 12-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها