بررسی ارتباط شاخص فیتوکمیکال رژیم غذایی با رخداد سندرم متابولیک و عوامل خطرساز آن در بزرگسالان تهرانی طی 3 سال پیگیری: مطالعهی قند و لیپید تهران
|
زهرا بهادران، مهدیه گل زرند، پروین میرمیران، عطیه آموزگار، فریدون عزیزی |
دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، mirmiran@endocrine.ac.ir |
|
چکیده: (10304 مشاهده) |
مقدمه: پژوهش حاضر با هدف ارزیابی ارتباط شاخص فیتوکمیکال رژیم غذایی با رخداد سندرم متابولیک و اجزای آن در بزرگسالان تهرانی، طی 3 سال پیگیری در قالب مطالعهی قند و لیپید تهران، طراحی و اجرا گردید. مواد و روشها: بررسی حاضر به صورت طولی و با استفاده از دادهها افراد شرکتکننده در مرحلهی سوم (1386-1384) و چهارم (1390-1387) مطالعهی قند و لیپید تهران صورت گرفت. رژیم غذایی افراد در ابتدای پژوهش با استفاده از پرسشنامهی بسامد خوراک نیمه کمی پایا و روا ارزیابی، و شاخص فیتوکمیکال محاسبه گردید. نقش شاخص فیتوکمیکال در پیشبینی خطر بروز چاقی شکمی، اختلالات قند خون ناشتا، افزایش تریگلیسرید خون، فشار خون بالا و سندرم متابولیک براساس حدود تعریف شدهی بینالمللی، با استفاده از آزمون رگرسیون لجستیک با تعدیل اثر عوامل مداخلهگر ارزیابی شد. یافتهها: میانگین شاخص فیتوکمیکال در ابتدای بررسی 3/12±8/29 بود. به موازات افزایش دریافت انرژی روزانه از مواد غذایی سرشار از فیتوکمیکال روند کاهشی معنیداری در شانس ابتلا به سندرم متابولیک، چاقی شکمی، افزایش تریگلیسرید خون و فشار خون بالا مشاهده شد (05/0P<). نسبت شانس ابتلا به چاقی شکمی، افزایش تریگلیسـرید خون و فشار خون بالا در بالاترین چارک دریافت فیتوکمیکالهـا به ترتیب 39% (نسبت شانـس= 61/0 و حدود اطمینان= 99/0– 36/0)، %37 (نسبت شانس= 63/0 و حدود اطمینان= 99/0– 38/0) و 44% (نسبت شانس= 56/0 و حدود اطمینان=90/0–35/0) کمتر از پایینترین چارک دریافت بود. نتیجهگیری: یافتههای بررسی حاضر بر ضرورت افزایش انرژی دریافتی از مواد غذایی سرشار از فیتوکمیکالها برای کاهش خطر سندرم متابولیک و عوامل مرتبط با آن تاکید دارد. |
|
واژههای کلیدی: فیتوکمیکالها، سندرم متابولیک، میوه و سبزیجات، غلات کامل، حبوبات |
|
متن کامل [PDF 306 kb]
(2301 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1390/11/23 | پذیرش: 1391/2/18 | انتشار: 1391/8/25
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|