[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو :: جستجو :: اشتراك :: ارسال مقالات :: برقراري ارتباط ::
:: جلد 14، شماره 4 - ( 8-1391 ) ::
جلد 14 شماره 4 صفحات 343-351 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی ارتباط شاخص فیتوکمیکال رژیم غذایی با رخداد سندرم متابولیک و عوامل خطرساز آن در بزرگسالان تهرانی طی 3 سال پی‌گیری: مطالعه‌ی قند و لیپید تهران
زهرا بهادران، مهدیه گل زرند، دکتر پروین میرمیران ، دکتر عطیه آموزگار، دکتر فریدون عزیزی
دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، mirmiran@endocrine.ac.ir
چکیده:   (7224 مشاهده)

مقدمه: پژوهش حاضر با هدف ارزیابی ارتباط شاخص فیتوکمیکال رژیم غذایی با رخداد سندرم متابولیک و اجزای آن در بزرگسالان تهرانی، طی 3 سال پی‌گیری در قالب مطالعه‌ی قند و لیپید تهران، طراحی و اجرا گردید. مواد و روش­ها: بررسی حاضر به صورت طولی و با استفاده از داده‌ها افراد شرکت‌کننده در مرحله‌ی سوم (1386-1384) و چهارم (1390-1387) مطالعه‌ی قند و لیپید تهران صورت گرفت. رژیم غذایی افراد در ابتدای پژوهش با استفاده از پرسش‌نامه‌ی بسامد خوراک نیمه کمی پایا و روا ارزیابی، و شاخص فیتوکمیکال محاسبه گردید. نقش شاخص فیتوکمیکال در پیش­بینی خطر بروز چاقی شکمی، اختلالات قند خون ناشتا، افزایش تری‌گلیسرید خون، فشار خون بالا و سندرم متابولیک براساس حدود تعریف شده‌ی بین‌المللی، با استفاده از آزمون رگرسیون لجستیک با تعدیل اثر عوامل مداخله­گر ارزیابی شد. یافته­ها: میانگین شاخص فیتوکمیکال در ابتدای بررسی 3/12±8/29 بود. به موازات افزایش دریافت انرژی روزانه از مواد غذایی سرشار از فیتوکمیکال روند کاهشی معنی‌داری در شانس ابتلا به سندرم متابولیک، چاقی شکمی، افزایش تری‌گلیسرید خون و فشار خون بالا مشاهده شد (05/0P<). نسبت شانس ابتلا به چاقی شکمی، افزایش تری‌گلیسـرید خون و فشار خون بالا در بالاترین چارک دریافت فیتوکمیکال­هـا به ترتیب 39% (نسبت شانـس= 61/0 و حدود اطمینان= 99/0– 36/0)، %37  (نسبت شانس= 63/0 و حدود اطمینان= 99/0– 38/0) و 44% (نسبت شانس= 56/0 و حدود اطمینان=90/0–35/0) کمتر از پایین‌ترین چارک دریافت بود. نتیجه­گیری: یافته­های بررسی حاضر بر ضرورت افزایش انرژی دریافتی از مواد غذایی سرشار از فیتوکمیکال­ها برای کاهش خطر سندرم متابولیک و عوامل مرتبط با آن تاکید دارد.

واژه‌های کلیدی: فیتوکمیکال‌ها، سندرم متابولیک، میوه و سبزیجات، غلات کامل، حبوبات
متن کامل [PDF 306 kb]   (1334 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: ۱۳۹۰/۱۱/۲۳ | پذیرش: ۱۳۹۱/۲/۱۸
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bahadoran Z, Golzarand M, Mirmiran P, Amouzgar A, Azizi F. Association Between Dietary Phytochemical Index and Occurrence of Metabolic Syndrome and Its Risk Factors (Among Tehranian Adults): Tehran Lipid and Glucose Study. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism. 2012; 14 (4) :343-351
URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1344-fa.html

بهادران زهرا، گل زرند مهدیه، میرمیران پروین، آموزگار عطیه، عزیزی فریدون. بررسی ارتباط شاخص فیتوکمیکال رژیم غذایی با رخداد سندرم متابولیک و عوامل خطرساز آن در بزرگسالان تهرانی طی 3 سال پی‌گیری: مطالعه‌ی قند و لیپید تهران. مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1391; 14 (4) :343-351

URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1344-fa.html



جلد 14، شماره 4 - ( 8-1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله ی غدد درون‌ریز و متابولیسم ایران، دو ماهنامه  پژوهشی مرکز تحقیقات غدد درون‌ریز و متابولیسم، Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 33 queries by YEKTAWEB 3862