ارتباط امتیاز حیاتی رژیم غذایی با خطر ابتلا به استئاتوز پانکراس: یک مطالعه مورد – شاهدی
|
نریمان نادری ، مهرناز مومنان ، آزیتا حکمت دوست ، مائده چگینی ، محمد بحری زاده ، امیر صادقی ، زهرا یاری  |
گروه تحقیقات تغذیه، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران. ، zahrayari_nut@yahoo.com |
|
چکیده: (10 مشاهده) |
مقدمه: استئاتوز پانکراس با طیفی از پیامدهای متابولیکی همراه است. با توجه به نبود درمان اختصاصی، کیفیت رژیم غذایی بهعنوان عامل قابل تغییر میتواند نقش پیشگیرانهای ایفا کند. این مطالعــه با هدف بررسی ارتباط امتیاز حیاتی رژیم غذایی یا امتیـاز لایفلاینز (LLDS) با خطر استئاتوز پانکراس انجام شد. مواد و روشها: در این مطالعه مورد-شاهدی، ۲۷۸ بیمار مبتلا به سنگ کیسه صفرا شامل ۸۹ مورد دارای استئاتوز پانکراس (بر اساس سونوگرافی) و ۱۸۹ شاهد بدون استئاتوز بررسی شدند. کیفیت رژیم غذایی با پرسشنامه بسامد خوراک اعتبارسنجی شده و معیار LLDS سنجیده شد. شرکتکنندگان بر پایه LLDS به سهکهای پایین، میانی و بالا تقسیم شدند. رگرسیون لجستیک چند متغیره برای برآورد نسبت شانس (OR) تنظیمشده و فواصل اطمینان 95%(CI) بهکار رفت. یافتهها: میانگین امتیاز LLDS در گروه شاهد بهطور معناداری بالاتر از گروه مورد بود (36/07 در برابر 32/76؛ 0/001>P). در مدل کاملاً تعدیلشده، قرار گرفتن در بالاترین سهک LLDS با 33% کاهش خطر استئاتوز پانکراس همراه بود (0/98–0/32:CI 95%) و روند کاهش خطر با افزایش LLDS معنیدار باقی ماند مقدار P برای روند=0/048). نتیجهگیری: پایبندی به رژیم غذایی با کیفیت بالا که با امتیازLLDS منعکس میشود، بهطور مستقل با کاهش خطر استئاتوز پانکراس ارتباط دارد. این یافته اهمیت رویکردهای تغذیهای مبتنی بر راهنماهای سلامت محور برای پیشگیری و مدیریت استئاتوز پانکراس را برجسته میکند و لزوم انجام مطالعات آیندهنگر و کارآزماییهای تغذیهای، برای تبیین روابط علت و معلولی را نشان میدهد. |
|
واژههای کلیدی: استئاتوز پانکراس، امتیاز رژیم غذایی لایفلاینز، کیفیت رژیم غذایی |
|
متن کامل [PDF 956 kb]
(9 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1404/5/29 | پذیرش: 1404/7/19 | انتشار: 1404/1/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|