مرکز تحقیقات ریزمغذیها، پژوهشکده بیماریهای غدد، پژوهشگاه علوم غدد درونریز و متابولیسم ، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران، ، zahrabahadoran@yahoo.com
چکیده: (47 مشاهده)
مقدمه: این مطالعه با هدف بررسی روند دریافت کلسیم تامو سهم منابع غذایی مختلف در تأمین کلسیم رژیم غذایی در بزرگسالان تهرانی انجام شد. مواد و روشها: جمعیت مورد بررسی 4384 از بزرگسالان زن و مرد شرکتکننده در مرحله سوم، چهارم یا پنجم مطالعه قند و لیپید تهران بودند که تا مرحله هفتم مطالعه پیگیری شدند. دریافت غذایی با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک نیمه-کمی پایا و روا ارزیابی شد. روند دریافت تام کلسیم رژیم غذایی در طول مدت پیگیری (1386-1384 تا 1400-1396) با استفاده از آزمون تحلیل واریانس اندازههای تکراری انجام شد. یافتهها: میانگین±انحراف معیار برای سن و نمایه توده بدنی شرکتکنندگان در ابتدای مطالعه به ترتیب 12/8± 40/8 سالو4/90±27/5 کیلوگرم بر متر مربع بوده و 41/9 درصد از شرکتکنندگان مرد بودند. میانگین±انحراف معیار دریافت کلسیم تام، در سالهای ۱۳۸۶-۱۳۸۴ تا ۱۴۰۰-۱۳۹۶، در مردان از 568±1308 به 530±1213 و در زنان از 579±1318 به 491±1140 میلیگرم در روز کاهش یافت (0/001=P). همچنین دریافت کلسیم، از منابع گیاهی افزایش (از 39/8% به 54/8%؛ 0/016=P)، و از منابع حیوانی غیرلبنی (از 2/31% به 2/25%؛ 0/043=P) و لبنیات (از 51/7% به 36/6%؛ 0/001=P) کاهش یافت.نتیجهگیری: در طی 16 سال بررسی، دریافت کلسیم تام و دریافت آن از منابع لبنی و حیوانی غیرلبنی کاهش، اما دریافت کلسیم از منابع گیاهی افزایش یافته است.
Rasaei N, Bahadoran Z, Mirmiran P, Azizi F. Investigation of the Total Dietary Calcium Intake Trends and the Contribution of Different Food Sources in Meeting Calcium Needs among Tehrani Adults: A Longitudinal Study. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2025; 27 (1) :1-11 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-3226-fa.html
رسائی نیلوفر، بهادران زهرا، میرمیران پروین، عزیزی فریدون. بررسی روند دریافت کلسیم و سهم منابع غذایی مختلف در تأمین نیازهای کلسیم در بزرگسالان تهرانی: یک مطالعه طولی. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1404; 27 (1) :1-11