[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو :: جستجو :: اشتراك :: ارسال مقالات :: برقراري ارتباط ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
نرخ پذیرش

مقالات منتشر شده: 1255
نرخ پذیرش: 46.9
نرخ رد: 53.1
میانگین داوری: 193 روز
میانگین انتشار: 150 روز

:: جلد 26، شماره 1 - ( 2-1403 ) ::
جلد 26 شماره 1 صفحات 20-1 برگشت به فهرست نسخه ها
مروری نقلی بر شواهد و سازوکار های تاثیر چربی‌های دریافتی بر بیماری‌های قلبی عروقی
پروشات شیروانی ، بی نظیر نیکنام ، ندا ایزدی ، آرام حلیمی ، مهدیه نیک نام
مرکز تحقیقات تعیین کننده‌های اجتماعی سلامت، پژوهشکده اختلالات متابولیک و چاقی، پژوهشکده علوم غدد درون‌ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران، ، ma_niknam@yahoo.com
چکیده:   (151 مشاهده)
مقدمه: عوامل مرتبط با رژیم غذایی، به ویژه چربی‌های دریافتی؛ از طرق مختلف بر بیماری‌های قلبی عروقی تأثیرگذار هستند. مطالعه حاضر از نوع مرور نقلی بوده که با هدف مرور شواهد موجود از تاثیر چربی‌های دریافتی بر بیماری‌های  قلبی عروقی و سازوکار‌های اثر آن، انجام شد. جستجو در پاب‌مِد و وب آو ساینس و اسکوپوس با کلید واژه‌های مربوطه صورت گرفت و نتایج 16 مطالعه تا سال ۲۰۲۴، مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌های این مطالعه نشان داد که تأثیر چربی‌های دریافتی بر ترکیب لیپوپروتئین‌های پلاسما و التهاب، دو سازوکار کلیدی در ایجاد بیماری‌های قلبی عروقی هستند. اسیدهای چرب اشباع و ترانس به دلیل افزایش LDL و تحریک مسیرهای التهابی، با افزایش خطر این بیماری‌ها مرتبط‌اند. از سوی دیگر، اسیدهای چرب امگا-3 با پاکسازی لیپوپروتئین‌های غنی از تری‌گلیسیرید و کاهش ایکوزانوئیدهای پیش التهابی، خطر بیماری‌های قلبی عروقی را کاهش می‌دهند. در مقابل، مصرف بیش از حد اسیدهای چرب امگا-6 و عدم تعادل بین امگا-3 و امگا-6 می‌تواند با ایجاد التهاب مزمن، خطر ابتلا به این بیماری‌ها را افزایش دهد. همچنین، اسیدهای چرب امگا-9 با القای مسیرهای آنتی‌اکسیدانی و کاهش تولید واسطه‌های پیش التهابی، به کاهش التهاب و خطر بیماری‌های قلبی عروقی کمک می‌کنند. در مجموع یافته‌های مطالعه حاضر نشان داد که بهبود نیمرخ لیپیدی و مدیریت التهاب از طریق تغییر در نوع اسیدهای چرب دریافتی می‌تواند با کاهش بار بیماری‌های قلبی عروقی و بهبود سلامت عمومی جامعه همراه باشد. این یافته‌ها می‌توانند به عنوان راهنمایی برای پزشکان و متخصصان تغذیه در طراحی رژیم‌های غذایی مناسب برای بیماران قلبی عروقی مورد استفاده قرار گیرند.
واژه‌های کلیدی: اسیدهای چرب، بیماری‌های قلبی عروقی، لیپوپروتئین‌ها، التهاب، سازوکارها، مرور نقلی
متن کامل [PDF 1046 kb]   (97 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: غدد درون‌ریز
دریافت: 1403/8/16 | پذیرش: 1403/11/16 | انتشار: 1403/2/10
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shirvani P, Niknam B, Izadi N, Halimi A, Niknam M. A Narrative Review of the Evidence and Mechanisms of Dietary Fat on Cardiovascular Diseases. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2024; 26 (1) :1-20
URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-3211-fa.html

شیروانی پروشات، نیکنام بی نظیر، ایزدی ندا، حلیمی آرام، نیک نام مهدیه. مروری نقلی بر شواهد و سازوکار های تاثیر چربی‌های دریافتی بر بیماری‌های قلبی عروقی. مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1403; 26 (1) :1-20

URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-3211-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 26، شماره 1 - ( 2-1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله ی غدد درون‌ریز و متابولیسم ایران، دو ماهنامه  پژوهشی مرکز تحقیقات غدد درون‌ریز و متابولیسم، Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism
Persian site map - English site map - Created in 0.11 seconds with 40 queries by YEKTAWEB 4692