مرکز تحقیقات تغذیه در بیماریهای غدد درونریز، پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران، ، zahrabahadoran@yahoo.com
چکیده: (286 مشاهده)
مقدمه:مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط کمیت و کیفیت کربوهیدرات رژیم غذایی با پیشرفت پیش دیابت به دیابت نوع 2 و برگشت به حالت قندخون طبیعی، در قالب پیگیری 9 ساله در میان مبتلایان به پیش دیابت در مطالعه قند و لیپید تهران انجام شد. مواد و روشها: کمیت (کربوهیدرات تام و مقدار فیبر) و کیفیت (نمایه گلیسمی، بار گلیسمی، نمایه انسولین، بار انسولین) کربوهیدرات رژیم غذایی 334 زن و مرد بزرگسال مبتلا به پیش دیابت، با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک نیمه کمی 168-آیتمی پایا و روا، در ابتدای مطالعه ارزیابی شد و افراد طی 9 سال پیگیری شدند. غلظت پلاسمایی گلوکز ناشتا و 2-ساعت پس از مصرف خوراکی 75 گرم گلوکز، هر سه سال یکبار اندازه گیری شد. یافتهها: طی مدت مطالعه، 39/8 درصداز شرکتکنندگان به دیابت نوع 2 مبتلا شدند و 39/8 درصد به وضعیت گلیسمی طبیعی بازگشتند. مقدار تام کربوهیدرات، نمایه گلیسمی، بار گلیسمی، نمایه انسولین، بار انسولین رژیم غذایی ارتباط معنیداری با پیشرفت به دیابت نوع 2 و برگشت به وضعیت گلیسمی طبیعی نداشت. هر 5 گرم افزایش دریافت فیبر غذایی به ازاء 1000 کیلوکالری انرژی دریافتی روزانه با کاهش 25 درصد شانس بروز دیابت نوع 2 در مبتلایان به پیش دیابت همراه بود (نسبت شانس:0/75 و حدود اطمینان 95 درصد: 0/98-0/58، مقدار P برابر با 0/038). نتیجه گیری: مقدار تام کربوهیدرات رژیم غذایی و نیز کیفیت آن ارتباط معنی دار با تغییر وضعیت گلیسمی در مبتلایان به پیش دیابت نداشت اما نتایج نشان داد دریافت بیشتر فیبر رژیم غذایی می تواند خطر پیشرفت پیش دیابت به دیابت نوع 2 را کاهش دهد.
Mirmiran P, Bahadoran Z, Jalali M, َAzizi F. Association of Carbohydrate Quantity and Quality with the Progression of Prediabetes to Type 2 Diabetes and Regression to Normoglycemia: A 9-year Follow-up in Tehran Lipid and Glucose Study. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2023; 25 (2) :120-129 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-3136-fa.html
میرمیران پروین، بهادران زهرا، جلالی محمد، عزیزی فریدون. ارتباط کمیت و کیفیت کربوهیدرات رژیم غذایی با پیشرفت پیش دیابت به دیابت نوع 2 و برگشت به حالت قندخون طبیعی: یک پیگیری 9 ساله در مطالعه قند و لیپید تهران. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1402; 25 (2) :120-129