ارتباط اسیدهای چرب پلاسما و رژیم غذایی با بیان ژن اُمنتین در بافت چربی احشایی و زیرجلدی
|
محمد نصرتی اسکوئی ، محمد صفریان ، عماد یوزباشیان ، دکتر گلاله اصغری ، دکتر مریم زرکش ، نازنین سادات عقیلی مقدم ، دکتر مهدی هدایتی ، دکتر پروین میرمیران ، دکتر علیرضا خلج  |
پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم ، mirmiran@endocrine.ac.ir |
|
چکیده: (128 مشاهده) |
مقدمه: اُمنتین آدیپوکینی است که دارای اثرات ضدالتهابی بوده و منجر به کاهش مقاومت به انسولین می گردد، بنابراین، میتواند در پیشگیری از بیماری های قلبیعروقی و دیابت نقش مهمی داشته باشد. هدف مطالعهی حاضر، بررسی ارتباط غلظت پلاسمایی و دریافت اسیدهای چرب با بیان ژن اُمنتین در بافت چربی احشایی و زیرجلدی بود. مواد و روش ها: بافت چربی احشایی و زیرجلدی و خون ناشتا از 50 فرد چاق و 47 فرد غیرچاق بزرگسال که تحت جراحی شکم قرار گرفته بودند، جمعآوری شد. دریافت های غذایی از طریق پرسشنامه بسامد خوراک ارزیابی گردید. میزان بیان نسبی ژن اُمنتین در بافت های چربی با روش Real-Time PCR و اسیدهای چرب پلاسما با روش کروماتوگرافی گازی تعیین شد. یافته ها: بیان ژن اُمنتین در بافت چربی احشایی افراد غیرچاق بالاتر از افراد چاق بود، درحالی که در بافت چربی زیرجلدی تفاوتی مشاهده نشد. بیان ژن اُمنتین در بافت چربی احشایی با اسیدهای چرب تک غیراشباع رژیم غذایی (0/394β= و 0/011P=) در افراد چاق و نسبت پلاسمایی اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 (0/385β= و 0/029P=) در افراد غیرچاق پس از تعدیل مخدوشگرها ارتباط مستقیم نشان داد. ارتباطی بین اسیدهای چرب دریافتی و پلاسمایی با بیان ژن اُمنتین در بافت چربی زیرجلدی مشاهده نشد. نتیجه گیری: دریافت غذایی اسیدهای چرب تک غیراشباع افراد چاق و نسبت پلاسمایی اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 افراد غیرچاق با بیان ژن اُمنتین در بافت چربی احشایی ارتباط مستقیم داشت. بنابراین، بهنظر میرسد که افزایش دریافت اسیدهای چرب تک غیراشباع به واسطهی افزایش بیان ژن اُمنتین میتواند در بهبود چاقی و عوارض مرتبط با آن در ارتباط باشد.
|
|
واژههای کلیدی: اُمنتین، اسید چرب اشباع (SFA)، اسید چرب تک غیراشباع (MUFA)، اسید چرب چند غیراشباع (PUFA)، نسبت امگا-6 به امگا-3، بافت چربی احشایی، بافت چربی زیرجلدی |
|
متن کامل [PDF 1827 kb]
(82 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
ژنتيك دریافت: ۱۳۹۸/۵/۱۵ | پذیرش: ۱۳۹۸/۷/۷
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|