تأثیر تمرین هوازی بر اورکسین A سرمی، بیان ژن شاخصهای ترموژنیک بافت چربی زیرجلدی و مقاومت انسولینی رتهای چاقشده با رژیم غذایی پرچرب
|
ابراهیم مصلحی ، وازگن میناسیان ، هیبت الله صادقی  |
دانشکده علوم ورزشی دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران ، v.minasian@spr.ui.ac.ir |
|
چکیده: (3978 مشاهده) |
مقدمه: مقادیر بافت چربی زیرجلدی (SAT) نسبت به سایر ذخایر چربی می تواند اثرات متفاوتی روی سلامتی و مقاومت به انسولین داشته باشد. هدف کلی مطالعهی حاضر بررسی تأثیر تمرین هوازی بر اورکسین A سرمی (OXA)، بیان ژن شاخصهای ترموژنیک SAT و مقاومت به انسولین در رتهای چاقشده با رژیم غذایی پرچرب بود. مواد و روش ها: 32 سر رت نر نژاد ویستار با میانگین وزنی 180 تا 200 گرم و 6 هفته سن بهطور تصادفی به 4 گروه مساوی شامل: گروه تغذیه طبیعی (NFD)، گروه چاق شده با رژیم غذایی پرچرب (HFDO)، گروه تغذیه طبیعی پس از القاء چاقی (HFDO-NFD) و گروه تمرین هوازی و تغذیه طبیعی پس از القاء چاقی (HFDO-AEX) تقسیم شدند. سطوح سرمی OXA، انسولین، قند ناشتا (FBS) ، پروفایل چربی (TG، HDL-C، LDL-C، TC) و بیان ژن های PGC-1α و UCP1 درSAT در گروه HFDO پس از القاء چاقی و در گروه های دیگر 48 ساعت پس از آخرین جلسه از هشت هفته تمرین هوازی چهار جلسه ای (60 درصد حداکثر ظرفیت تمرین)، اندازه گیری شد. یافتهها: نتایج نشان داد مقادیر OXA، HDL-C و بیان ِژن های PGC-1α و UCP1 متعاقب HFD در گروه HFDO نسبت به گروه NFD کاهش معنادار، و مقادیر پروفایل چربی، شاخص لی، FBS، انسولین و مقاومت به انسولین افزایش معنادار یافت (0/001≥P). همچنین به دنبال تمرین هوازی در گروه HFDO-AEX نسبت به گروه HFDO سطوح OXA (34/74 درصد)، HDL-C (23/65 درصد) و بیان ژن های PGC-1α و UCP1 (به ترتیب 77/38و 78/72 درصد) افزایش معنادار، و مقادیر پروفایل چربی، شاخص لی (18/34 درصد)، FBS (32/28درصد)، انسولین (4/01 درصد) و مقاومت به انسولین (37/48 درصد) کاهش معنادار یافت (0/001≥P). اگرچه این تغییرات در گروه HFDO-NFD معنادار نبود. نتیجه گیری: بهنظر میرسد تمرین هوازی میتواند با افزایش OXA و تغییر بیان ژن شاخص های ترموژنیکی در SAT موجب بهبود مقاومت به انسولین و پروفایل چربی های خون شود. |
|
واژههای کلیدی: چاقی، ورزش هوازی، اورکسین A، PGC-1α، UCP1 |
|
متن کامل [PDF 1977 kb]
(1475 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
ورزش دریافت: 1398/2/22 | پذیرش: 1398/7/15 | انتشار: 1398/8/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|