تاثیر مصرف رزوراترول، اسانس زیره سبز و ویتامین C بر سطوح قند، لیپید، ترکیبات گلیکوزیله (AGEs) و شاخص مقاومت به انسولین در مبتلایان به دیابت نوع 2
|
مریم فروغی ، کیهان قطره سامانی ، اسفندیار حیدریان ، مرتضی نیکوکار ، سمانه فاضلی  |
علوم پزشکی شهرکرد ، kgsamani@yahoo.com |
|
چکیده: (6142 مشاهده) |
مقدمه: تجمع ترکیبات گلیکوزیله ((AGEs در پیشرفت دیابت و تشدید عوارض آن نقش اساسی دارد؛ لذا کاهش AGEs منجر به کاهش عوارض دیابت میشود. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر مکمل رزوراترول، اسانس زیره سبز و ویتامین C بر سطوحAGEs ، قند، لیپید و شاخص مقاومت به انسولین در بیماران دیابتی نوع دو بود. مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی تصادفی شده دو سو کور، بیماران دیابتی واجد شرایط به صورت تصادفی به چهار گروه دریافتکننده اسانس زیره سبز (75 میلیگرم در روز)، مکمل رزوراترول (200 میلیگرم در روز) ویتامین C (500 میلیگرم در روز) و گروه شاهد (پلاسبو) تقسیم شدند. بعد از دو ماه تجویز مکمل و دارونما، سنجش سطوح انسولین، AGEs، شاخص مقاومت به انسولین، قند و لیپیدها با استفاده از کیتهای استاندارد انجام شد و سپس نتایج به دست آمده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: در ابتدای مطالعه بین گروههای مختلف از نظر متغیرهای مورد بررسی تفاوت معنی داری مشاهده نشد. در هیچ کدام از چهار گروه مورد بررسی، AGEsتفاوت معنیداری را با قبل از مداخله نشان ندادند اما در گروه دریافتکننده رزوراترول سطح شاخص توده بدنی (BMI) و هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1C) کاهش یافت (به ترتیب 0/001P= و 0/04P=). در گروه دریافتکننده زیره سبز سطح BMI (0/001P=)، تریگلیسرید (0/01=P) و HbA1C (0/01P=) در مرحله بعد از مداخله نسبت به قبل از مداخله به طور معنی داری کاهش نشان داد. نتیجه گیری: رزوراترول میتواند در کاهش وزن و کنترل متابولیک در بیماران دیابتی موثر باشد. همچنین زیره سبز در بهبود شاخصهای قندی و دیسلیپیدمی در بیماران دیابتی کارایی بهتری نشان داد.
|
|
واژههای کلیدی: دیابت نوع2، زیره سبز، ویتامینC، رزوراترول، ترکیبات گلیکوزیله (AGEs) |
|
متن کامل [PDF 343 kb]
(1530 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1396/11/15 | پذیرش: 1397/7/16 | انتشار: 1397/9/24
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|