ارتباط بین مصرف غذاهای فوری با کبد چرب غیر الکلی: در مردان یک مطالعهی مورد- شاهدی
|
حمیدرضا توکلی ، فاطمه رحمتی نجار کلائی ، اسما ملکمی ، علیرضا دیزوی |
دانشگاه شهیدبهشتی تهران ، dizavialireza@gmail.com |
|
چکیده: (5864 مشاهده) |
مقدمه: نتایج پژوهشهای پیشین نشان دادهاند که برخی از اجزای غذایی میتوانند با کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) مرتبط باشند، اما مطالعات اندکی به بررسی ارتباط بین دریافت غذاهای فوری و این بیماری پرداختهاند. هدف از این مطالعهی مورد- شاهدی، بررسی ارتباط بین مصرف غذاهای فوری با NAFLD در مردان بود. مواد و روشها: این مطالعه بر روی 100 مورد NAFLD و 300 شاهد نرمال همسان شده بر اساس سن در استان یزد انجام گرفت. از تمام افراد، پرسشنامهی نیمه کمی بسامد خوراک 147 قلمی و پرسشنامهی ساده فعالیت بدنی جمعآوری شد. قد و وزن افراد به روش استاندارد اندازهگیری شد. کل غذاهای فوری دریافتی از مجموع سوسیس، کالباس، همبرگر و پیتزا به دست آمد. تحلیل دادهها با استفاده از آزمون t مستقل، مجذور کای دو و رگرسیون لجستیک انجام شد. یافتهها: میانگین مصرف غذاهای فوری در موردها نسبت به شاهدها بالاتر بود (به ترتیب 7/3±19/5 در برابر 4/2±10/5 گرم در روز). مصرف بیشتر غذاهای فوری به میزان قابل توجهی با مصرف بیشتر انرژی، پروتئین، کل چربی، اسیدهای چرب اشباع، کلسترول، کولا، آبمیوههای صنعتی و گوشت قرمز و مصرف کمتر میوهها، سبزیها، حبوبات و لبنیات در ارتباط بود. مصرف بیشتر غذاهای فوری با افزایش خطر NAFLD همراه بود (نسبت شانس 3/83؛ فاصله اطمینان 95% :7/97-1/84، 0/0001=P). این ارتباط پس از تعدیل برای عوامل مخدوشکنندهی سن، سیگار کشیدن، فعالیت بدنی، نمایهی تودهی بدنی و انرژی دریافتی، با اندکی کاهش در نسبت شانس، معنیدار باقی ماند (نسبت شانس 3/31؛ فاصله اطمینان 95%: 8/38-1/31، 0/009=P). نتیجهگیری: براساس نتایج مطالعهی حاضر، رابطهی مثبت قابل توجهی بین دریافت غذاهای فوری و خطر NAFLD در مردان وجود دارد. تحقیقات بیشتر در زمینهی عوارض احتمالی مصرف غذاهای فوری مورد نیاز است.
|
|
واژههای کلیدی: کبد چرب غیرالکلی، غذاهای فوری، مورد ـ شاهدی |
|
متن کامل [PDF 360 kb]
(1343 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1396/10/5 | پذیرش: 1397/2/1 | انتشار: 1397/4/24
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|