دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ، negar_hojati@yahoo.com
چکیده: (9373 مشاهده)
مقدمه: سندرم متابولیک مجموعهای از عوامل خطر مرتبط با بیماریهای قلبی ـ عروقی و دیابت است. هدف این پژوهش بررسی اثر برنامهی غذایی سالم به همراه مصرف دانهی کنجد بر شاخصهای تنسنجی، پروفایل لیپیدی و شاخص آتروژنیک پلاسما (AIP) در زنان دارای اضافه وزن و چاق مبتلا به سندرم متابولیک بود. مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی شده، 51 زن مبتلا به سندرم متابولیک که دارای اضافه وزن یا چاقی بودند، وارد مطالعه شدند. پس از تقسیمبندی تصادفی افراد در دو گروه مداخله و شاهد، به مدت ۶ هفته از توصیههای برنامهی غذایی سالم با یا بدون مصرف روزانه 50 گرم پودر دانهی کنجد پیروی نمودند. وزن، نمایهی تودهی بدنی (BMI)، دور کمر، نسبت دور کمر به قد، درصد چربی بدن، شاخص محصول تجمع لیپیدی(LAP) ، سطح سرمی تریگلیسرید ((TG، کلسترول تام ((TC، LDL-C، HDL-C و نسبتهای LDL-C/HDL-C ، TC/HDL-C و AIPدر ابتدا و انتهای مطالعه ارزیابی شدند. یافتهها: در پایان مطالعه، کاهش وزن، اندازهی دور کمر و BMI پس از مصرف کنجد معنیدار نبود. تفاوت معنیداری بین دو گروه در دیگر شاخصهای تنسنجی مشاهده نشد. پروفایل لیپیدی وAIP به طور معنیدار کاهش پیدا نکردند، همچنین HDL-C به طورمعنیدار افزایش پیدا نکرد. نتیجهگیری: مصرف روزانهی ۵۰ گرم دانهی کنجد به مدت ۶ هفته اثری بر شاخصهای تنسنجی، پروفایل لیپیدی و AIP در زنان مبتلا به سندرم متابولیک ندارد. با این حال انجام تحقیقات بیشتر ضروری است.
shishehbor F, hojati N, jahanshahi A, haghighyzadeh M H. Effects of Sesame Seed Consumption on Anthropometric Indices, Lipid Profile and Atherogenic Index of Plasma in Women with Metabolic Syndrome. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2015; 17 (4) :282-291 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1943-fa.html
شیشه بر فریده، حجتی نگار، جهانشاهی علیرضا، حقیقی زاده محمدحسین. اثر مصرف دانهی کنجد بر شاخصهای تنسنجی، پروفایل لیپیدی و شاخص آتروژنیک پلاسما در زنان مبتلا به سندرم متابولیک: کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی شده. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1394; 17 (4) :282-291