[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو :: جستجو :: اشتراك :: ارسال مقالات :: برقراري ارتباط ::
:: جلد 17، شماره 3 - ( 6-1394 ) ::
جلد 17 شماره 3 صفحات 190-198 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط بین دریافت روغن‌های گیاهی هیدروژنه و غیرهیدروژنه و سندرم متابولیک در بزرگسالان تهرانی: مطالعه قند و لیپید تهران
سمیه حسین پور نیازی، دکتر پروین میرمیران *، کبری ناخدا، حسین فرهاد نژاد، دکتر فریدون عزیزی
دکترای تخصصی تغذیه گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انسیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
چکیده:   (3013 مشاهده)

مقدمه: شیوع سندرم متابولیک در سال­های اخیر در جوامع مختلف روند رو به رشدی را نشان می­دهد که می­تواند ناشی از تغییرات شیوه زندگی، از جمله تغییر در رژیم غذایی باشد. ارتباط بین چربی رژیم غذایی و سندرم متابولیک همواره مورد توجه است، ولی مطالعات محدودی به بررسی ارتباط بین دریافت روغن­های گیاهی (هیدروژنه و غیرهیدروژنه) با سندرم متابولیک پرداخته­اند. هدف از این مطالعه، بررسی رابطه دریافت این روغن­ها با سندرم متابولیک در بین بزرگسالان تهرانی بود. مواد و روش­ها: این مطالعه مقطعی، در قالب مطالعه قند و لیپید تهران در سال 1384 تا 1387 بر روی 2457 بزرگسال 19 تا 84 سال انجام شد. دریافت روغن گیاهی هیدروژنه و غیرهیدروژنه در رژیم غذایی با استفاده از پرسش‌نامه نیمه کمّی بسامد خوراک ارزیابی شد. شاخص­های تن­سنجی، فشار خون و بیوشیمایی اندازه­گیری شدند. سندرم متابولیک بر طبق معیارهای کمیته ملی چاقی ایرانیان تعریف شد. یافته­ها: میانگین سن و نمایه‌ی توده‌ی بدن به ترتیب 3/39 سال و 7/25 کیلوگرم بر مترمربع بود. میانه دریافت روزانه‌ی روغن گیاهی هیدروژنه 6/9 گرم و روغن گیاهی غیرهیدروژنه 6 گرم بود. دریافت زیاد روغن گیاهی هیدروژنه و غیرهیدروژنه با افزایش دریافت انرژی، چربی، کلسترول، فیبر، سبزیجات، حبوبات، گوشت، ماکیان و ماهی و کاهش دریافت کربوهیدرات ارتباط داشت. پس از تعدیل متغیرهای مخدوش‌کننده، در مقایسه با پایین­ترین سه­هک دریافت روغن گیاهی هیدروژنه، نسبت شانس سندرم متابولیک در بالاترین سه­هک دریافت، 54/2 (فاصله اطمینان 95 درصد: 23/4-53/1) بود. روغن گیاهی غیرهیدروژنه هیچ ارتباطی با سندرم متابولیک نداشت. نتیجه­گیری: دریافت روغن گیاهی هیدروژنه ارتباط مستقیمی با سندرم متابولیک در بین بزرگسالان تهرانی دارد.

واژه‌های کلیدی: روغن گیاهی هیدروژنه، سندرم متابولیک، مطالعه قند و لیپید تهران
متن کامل [PDF 325 kb]   (671 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: ۱۳۹۴/۲/۳۰ | پذیرش: ۱۳۹۴/۴/۱۶ | انتشار: ۱۳۹۴/۶/۲۵
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hosseinpour-Niazi S, mirmiran P, Nakhoda K, farhadnejad H, Azizi F. Association between Hydrogenated and Non-hydrogenated Vegetable Oils and Metabolic Syndrome Among Tehranian adults: Tehran Lipid and Glucose Study. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism. 2015; 17 (3) :190-198
URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1940-fa.html
حسین پور نیازی سمیه، میرمیران پروین، ناخدا کبری، فرهاد نژاد حسین، عزیزی فریدون. ارتباط بین دریافت روغن‌های گیاهی هیدروژنه و غیرهیدروژنه و سندرم متابولیک در بزرگسالان تهرانی: مطالعه قند و لیپید تهران. مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1394; 17 (3) :190-198

URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1940-fa.html

جلد 17، شماره 3 - ( 6-1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله ی غدد درون‌ریز و متابولیسم ایران، دو ماهنامه  پژوهشی مرکز تحقیقات غدد درون‌ریز و متابولیسم، Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism
Persian site map - English site map - Created in 0.051 seconds with 810 queries by yektaweb 3510