مقدمه: ترکیبات اصلی روغن زیتون شامل
اولئیک اسید، اجزای فنولیک (هیدروکسی تیروزول، تیروزول و اولئوروپئین) و اسکوآلن
میباشد. مطالعات نشان دادهاند که ترکیبات فنولیک روغن زیتون، تاثیرات مفیدی بر
برخی شاخصهای فیزیولوژیک مانند لیپوپروتئینهای پلاسما، استرس
اکسیداتیو، نشانگرهای التهابی، پلاکت و عملکرد سلولی و فعالیت آنتی میکروبی دارند.
هدف از مطالعهی حاضر، مروری بر مطالعات گذشته در بررسی تاثیر روغن زیتون بر
سلامتی بود. مقالات مرتبط با موضوع، در پایگاههای Pubmed، Science direct،Google scholar،Springer ، Wiley Online Libraryو Elsevier به زبان انگلیسی از سال 2000 تا 2014 شامل مطالعات انسانی، حیوانی، in vivo و in vitro مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج
تحقیقات حاکی از آن بود که مصرف روغن زیتون با شیوع پایینتر بیماریهای
قلبی ـ عروقی (با خواص ضد انعقادی و بهبود پروفایل لیپیدی، عملکرد عروقی، فشار خون
و استرس اکسیداتیو) و برخی سرطانها (به طور عمده سرطانهایسینه، روده بزرگ و پروستات) ارتباط دارد. روغن زیتون سبب
اصلاح پاسخهای ایمنی و التهابیمیشود. اولئوکانتال یک ترکیب فنولی موجود در روغن زیتون
بکر است و خواص ضد التهابی مشابه ایبوپروفن دارد. همچنین به نظر میرسد که روغن
زیتون نقش مهمی در معدنی شدن استخوان دارد. در مطالعاتی بر روی موشهای صحرایی،
تیروزول و هیدروکسی تیروزول و الئوروپئین، به طور معنیداری سبب افزایش شکلگیری
استخوان شد که میتواند روش موثری در درمان علایم پوکی استخوان باشد. اثرات مفید
روغن زیتون به اسیدهای چرب تک غیر اشباع آن و ترکیبات فنلی نسبت داده میشود.
ezzeddin N, Zavoshy R, Noroozi M, hadizadeh riseh S. A Review of the Effect of Olive Oil and its Individual Components on Preventing or Curing Some Diseases. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2015; 17 (2) :146-156 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1900-fa.html
عزالدین ندا، زاوشی رزا، نوروزی مصطفی، هادی زاده ریسه شقایق. مروری بر اثرات روغن زیتون و ترکیبات جزیی آن بر پیشگیری و درمان برخی بیماریها. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1394; 17 (2) :146-156