دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ، minahemmati@bums.ac.ir
چکیده: (10687 مشاهده)
مقدمه: آدیپونکتین پروتئین اختصاصی
مترشحه از بافت چربی است که میتواند روی روند پیشرفت دیابت تاثیرگذار باشد. هدف پژوهش
حاضر، بررسی تغییرات سطح سرمی آدیپونکتین و تغییرات سطح سرمی لیپید در موشهای نر
دیابتی مورد درمان با عصاره الکلی و آبی 3 گونه گیاه دارویی زرشک، عناب و زعفران بود.مواد و روشها: در مطالعهی تجربی حاضر،
موشهای صحرایی به وسیلهی تزریق درون صفاقی استرپتوزوسین دیابتی شدند. موشهای
دیابتی در گروههای مختلف تقسیم شده و به مدت 21 روز تحت درمان با عصاره آبی و
الکلی گیاهان مورد نظر با دو دوز 25 و 100 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن قرار
گرفتند. سطح سرمی آدیپونکتین، قند خون ناشتا، تریگلیسرید و کلسترول اندازهگیری
شد و یافتهها با استفاده از آزمون آماری یک طرفه آنووا مورد ارزیابی قرار گرفت.یافتهها: سطح سرمی قند خون ناشتا، تریگلیسرید
و VLDL در تمام گروههای
دریافتکنندهی عصاره کاهش معنیداری را نشان داد (05/0P<). سطح سرمی کلسترول ـ HDLتنها در گروه دریافتکنندهی عصارهی
الکلی عناب نسبت به گروه دیابتی کنترل تفاوت معنیداری نشان
داد. سطح سرمی آدیپونکتین در تمام گروههای دریافتکنندهی عصاره افزایش معنیداری
داشت (05/0P<). نتیجهگیری:
با توجه به نقش آدیپونکتین در تنظیم سوخت و ساز چربی، و با در نظر گرفتن این موضوع
که آدیپونکتین در تمام گروههای دریافتکنندهی عصاره افزایش معنیداری نسبت به
گروه دیابتی کنترل داشت، میتوان تنظیم قند و چربی در گروههای دیابتی دریافتکنندهی
عصاره را به این هورمون نسبت داد.
Hemmati M, Asghari S, Zohoori E. Effects of Alcoholic and Aqueous Extract of Barberry, Jujube and Saffron Petals on Serum Level of Adiponectin and Lipid Profile in Diabetic Rats. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2015; 16 (5) :329-337 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1756-fa.html
همتی مینا، اصغری سمیه، ظهوری الهام. مطالعهی اثر عصارهی الکلی و آبی میوه های زرشک، عناب و گلبرگ زعفران بر میانگین آدیپونکتین و پروفایل لیپید سرم در موشهای دیابتی. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1393; 16 (5) :329-337