فیروزه حسینی اصفهانی ، مریم السادات دانشپور ، پروین میرمیران ، یدالله محرابی ، مهدی هدایتی ، فریدون عزیزی
مرکز تحقیقات غدد درون ریز، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، azizi@endocrine.ac.ir

مقدمه: پژوهش حاضر با هدف بررسی برهم­کنش پلی­مورفیسم (C>G)  rs5128از ژن APOC3 و چربی‌های دریافتی در ارتباط با اجزا سندرم متابولیک در بزرگسالان انجام شد. مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر به روش مورد ـ شاهدی لانه­گزیده در قالب مطالعه‌ی قند و لیپید تهران صورت گرفت. هر یک از 755 مورد (سن: سال 18≤) به صورت فردی با شاهد خود از نظر سن و جنس همسان‌سازی گردید. دریافت­های تغذیه­ای از راه تکمیل پرسش‌نامه روا و پایا بسامد خوراک به دست آمد. تعیین ژنوتیپ با استفاده از روش PCR-RFLP صورت پذیرفت. یافته‌ها: میانگین سنی مردان و زنان در گروه مورد و شاهد اختلافی نداشت. فراوانی الل­ C 81% بود که در گروه مورد و شاهد تفاوت نداشت. تحت مدل ژنتیک غالب، در زنان با ژنوتیپ CG+GG با کلسترول دریافتی ≥208 میلی­گرم در روز، خطر کلسترول ـ HDL پایین، 93/1 برابر در مقایسه با افراد با کلسترول دریافتی>208 بود. در مـــردان با ژنوتیپ CG+GG و دریافت اسید چـــرب اشباع (SFA)≥ 8/9% از انــرژی، نسبت شانس فشار خون دیاستولی بالا (46/1-1)15/2 برابر در مقایسه با افراد با دریافت >SFA8/9% از انرژی بود. خطر فشارخون دیاستولی بالا با افزایش دریافت اسیدچرب با یک باند دوگانه (MUFA) به بالاتر از 4/9% انرژی در حاملین الل G در مقایسه با ژنوتیپ CC افزایش یافت. نتیجه‌گیری: پژوهش حاضر بیان‌گر برهم­کنش چربی‌های دریافتی و پلی­مورفیسمrs5128  با عوامل خطر سندرم متابولیک می‌باشد؛ افراد حامل الل G و با دریافت بالاتر کلسترول، SFA و MUFA،  شانس خطر بالاتـری برای کلسترول ـ HDL پایین و فشارخون بالا در مقایسه با افراد هموزیگوت C داشتند.

واژه‌های کلیدی: سندرم متابولیک، پلی مورفیسم، اسیدهای چرب دریافتی
دریافت: 1393/4/15 | پذیرش: 1393/7/27 | انتشار: 1393/10/21

Hosseini-Esfahani F, Daneshpour M S, Mirmiran P, Mehrabi Y, Hedayati M, Azizi F. Interaction of APOC3 Polymorphism and Dietary Fats on the Risk of Metabolic Syndrome. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2015; 16 (5) :345-355

حسینی اصفهانی فیروزه، دانشپور مریم السادات، میرمیران پروین، محرابی یدالله، هدایتی مهدی، عزیزی فریدون. برهم کنش پلی‌مورفیسم ژنAPOC3 و چربی‌های دریافتی در ارتباط با عوامل خطر سندرم متابولیک در بزرگسالان: مطالعهی قند و لیپید تهران. مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1393; 16 (5) :345-355