مقدمه: مطالعهی حاضر با هدف بررسی تأثیر مصرف سیب زرد لبنانی بر پروفایل لیپیدی مردان هیپرلیپیدمی و اضافه وزن انجام شد. مواد و روشها: این مطالعهی تجربی شاهددار در 46 مرد دارای چربی خون بالا (کلسترول تام 240-200 و تریگلیسرید 350-150 میلیگرم بر دسیلیتر) 50-30 ساله که به طور تصادفی به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند، انجام شد. گروه مداخله (23 نفر) روزانه 300 گرم سیب زرد لبنانی به مدت 8 هفته دریافت کردند. گروه شاهد (23 نفر) رژیم غذایی معمول خود را داشتند. نمونههای خون دو گروه در شروع و بعد از 8 هفته بررسی جمعآوری و مقادیر تریگلیسرید، کلسترول تام، LDL-C، HDL-C، VLDL، نسبت LDL/HDL، Lp(a) و Apo(B) سرم اندازهگیری شد. در شروع مطالعه، سطح تحصیلات و بُعد خانوار بین دو گروه مقایسه شد. فعالیت فیزیکی و دریافت مواد غذایی نیز در شروع و پایان مطالعه مقایسه شدند. مقدار پلیفنل و فیبر تام سیب مصرفی نیز اندازهگیری شد. یافتهها: مقدار پلیفنل و فیبر به ترتیب 485 میلیگرم به ازای کیلوگرم وزن سیب تازه و 03/4 گرم به ازای 100 گرم سیب تازه محاسبه شد. در پایان هفتهی هشتم، در گروه مداخله نسبت به گروه شاهد افزایش معنیداری در میانگین تغییرات غلظت TG و VLDL مشاهده شد، اما در میانگین تغییرات غلظت TC، LDL-C، HDL-C، نسبت LDL/HDL، Lp(a) و Apo(B) تفاوت معنیداری مشاهده نشد. نتیجهگیری: دریافت سیب زرد لبنانی ممکن است غلظت تریگلیسیرید و VLDL سرم مردان مبتلا به هیپرلیپیدمی را افزایش دهد. برای بررسی تأثیر این نوع سیب بر غلظت TC، LDL-C، HDL-C، نسبت LDL/HDL، Lp(a) و Apo(B) به مطالعههای بیشتری نیاز است.
haghighatjoo E, vafa M R, shidfar F, gohary M, ziaee A. Effects of Apple Consumption on Lipid Profile among Hyperlipidemic and Over weight Men. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2010; 12 (3) :268-275 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-820-fa.html
حقیقت جو الهام، وفا محمد رضا، شیدفر فرزاد، گوهری محمود رضا، ضیایی امیر. تأثیر مصرف سیب لبنانی بر پروفایل لیپیدی مردان مبتلا به چربی خون بالا و اضافه وزن. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1389; 12 (3) :268-275