مقدمه: شیوع بیماری دیابت به طور تهدیدآمیزی در جهان، به خصوص کشورها با درآمد کم و متوسط افزایش یافته است. این بیماری اثر مهمی بر کیفیت زندگی صدها میلیون بیمار مبتلا و خانوادههای آنها دارد.تغذیه، به ویژه مصرف میوه و سبزی نقش مهمی در کنترل قند خون و پیشگیری از عوارض دیابت دارد. این مطالعه با هدف تعیین میزان مصرف میوه و سبزی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 و ارتباط آن با عوامل جمعیتی و اجتماعی ـ اقتصادی در شهر تهران انجام شد. مواد و روشها: مطالعه به صورت مقطعی در 367 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد. میزان میوه و سبزی مصرفی با استفاده از یک پرسشنامهی نیمهکمّی بسامد خوراک 169 آیتمی تعیین و ویژگیهای دموگرافی و اقتصادی اجتماعی تکمیل شد. میانگین مصرف سبزی به طور معنیداری در افراد بازنشسته یا بیکار کمتر از افراد شاغل بود (04/0=p) و بیمارانی که دارای فرزند بودند نسبت به افرادی که فرزندی نداشتند، مصرف سبزی بالاتری داشتند که این تفاوت نیز از نظر آماری معنیدار بود (003/0=p). مصرف میوه در بیمارانی که 3 فرزند و کمتر داشتند از بیماران با بیش از 3 فرزند، بیشتر بود (047/0=p). تفاوت معنیداری از نظر مصرف میوه و سبزی بر اساس تحصیلات، شغل همسر بیمار، بُعد خانوار، قومیت، درآمد، میزان مخارج خوراک و مدت اقامت در تهران در بیماران مورد بررسی مشاهده نشد. با استفاده از رگرسیون لجستیک، شاغل بودن رابطهی معنیداری را با مصرف سبزی نشان داد (012/0=P).
Farvid M S, Rabiee S, Homayoni F, Rashidkhani B, Arian V. Determinants of Fruit and Vegetable Consumption in Type 2 Diabetics in Tehran. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2010; 12 (2) :89-98 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-778-fa.html
فروید مریم السادات، ربیعی سمیرا، همایونی فاطمه، رشیدخانی بهرام، آرین وحید. تعیینکنندههای میزان مصرف میوه و سبزی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 در شهر تهران. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1389; 12 (2) :89-98