مقدمه: برنج�طیف وسیعی از شاخص گلیسمی را در سراسر جهان داراست. این مطالعه برای مقایسهی شاخص گلیسمی و انسولین و بار گلیسمی 3 نوع برنج انجام شد. مواد و روشها: 30 مرد و زن 40-20 سالهی با فعالیت بدنی یکسان داوطلبانه در مطالعه شرکت نمودند. ابتدا 50 گرم گلوکز همراه با 300 میلیلیتر آب به آنها داده شد سپس افراد به 3 گروه 10 تایی تقسیم شدند و 3 بار به فاصلهی یک هفته مراجعه کردند. در هر مراجعه هر دسته از افراد یک نمونه برنج به نامهای کاظمی، باسماتی و سورناپرل به میزانی که حاوی 50 گرم کربوهیدرات بود، همراه با 300 میلیلیتر آب دریافت کردند به شکلی که در پایان بررسی هر سه نوع برنج و گلوکز را افراد هر سه گروه مصرف کردند. در هر بار مصرف، قند خون ناشتا و پس از آن 4 نمونه خون در فواصل 15، 30، 60 و 120 دقیقه پس از خوردن گلوکز یا برنج، گرفته شد. شاخص گلیسمی، شاخص انسولین، اختلاف قند خون حداکثر با قند خون ناشتا و زمان رسیدن قند خون به حداکثر برای هر سه نوع برنج�محاسبه و با هم مقایسه شد. یافتهها: شاخص گلیسمی برنج سورناپرل (1/5±2/52) نسبت به برنج کاظمی (13±6/67) و باسماتی (1/6±2/61) کمتر بود (01/0>p). همچنین حداکثر تغییرات قند خون در مورد برنج سورناپرل (12±8/21) از برنج کاظمی (6±4/27) و باسماتی (9/5±7/31) بر حسب میلیگرم در دسیلیتر کمتر به دست آمد (01/0>p). بار گلیسمی برنج سورناپرل (2/2±4/22) از برنج کاظمی (9/5±7/30) و باسماتی (6/2±1/26) کمتر گزارش شد (01/0>p). نتیجهگیری: در افراد سالم، برنج سورناپرل در مقایسه با برنج وارداتی باسماتی و برنج داخلی کاظمی دارای شاخص گلیسمی و بار گلیسمی کمتر است اما تأثیر آن در تغییرات قند خون بیماران دیابتی نیاز به بررسی بیشتر دارد.
Zarrati M, Pirali M, Mirmiran P, Nori N, Nakhoda K, Naja H, et al . Comparing the Glycemic Index and Some Nutrient Contents of Two Types of Imported Rice with a Domestic Rice. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2008; 10 (2) :163-168 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-519-fa.html
زراتی میترا، پیرعلی مرتضی، میرمیران پروین، نوری نازنین، ناخدا کبری، نجفی حسین، و همکاران.. مقایسهی شاخص گلیسمی و برخی مواد مغذی دو نوع برنج وارداتی و یک نوع برنج داخلی. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1387; 10 (2) :163-168