ارتباط الگوی غذایی شناسایی شده به وسیلهی رگرسیون رتبهبندی کاهش یافته با شانس هایپرانسولینمی و مقاومت به انسولین در بزرگسالان: مطالعهی قند و لیپید تهران
|
ابراهیم مختاری ، فرشاد تیموری ، حسین فرهاد نژاد ، پروین میرمیران ، فریدون عزیزی  |
گروه تغذیه ی بالینی و رژیم درمانی، دانشکدهی علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران، ، mirmiran@endocrine.ac.ir |
|
چکیده: (1761 مشاهده) |
مقدمه: این مطالعه با هدف شناسایی الگوی رژیم غذایی اختصاصی مرتبط با مقاومت به انسولین و هایپرانسولینمی در بزرگسالان تهرانی انجام گردید. مواد و روشها: این مطالعه به صورت مقطعی در 1063 مرد و زن با سن بالای 25 سال، شرکتکننده در فاز سوم مطالعه قند و لیپید تهران، انجام شد. الگوی رژیم غذایی به وسیلهی روش رگرسیون رتبهبندی کاهش یافته (RRR)، با استفاده از 34 آیتم غذایی به عنوان پیشبینیکننده، و نیز غلظت انسولین سرم و شاخص هومئوستاتیک مقاومت به انسولین (HOMA-IR) به عنوان متغیرهای پاسخ شناسایی شد. ارتباط الگوی رژیم غذایی با خطر هایپرانسولینمی و مقاومت به انسولین بررسی و نسبت شانس (OR) و فاصله اطمینان (CI) 95% گزارش شد. یافتهها: میانگین± انحراف معیار سن و شاخص تودهی بدنی (BMI) شرکتکنندگان در مطالعه به ترتیب 12/2±43/0 سال و 4/8±27/4 کیلوگرم/متر مربع بود. الگوی شناسایی شده شامل؛ دریافت بیشتر گوشت فرآوری شده، ماهی، دوغ، آبلیمو، ترشی، و سبزیجات برگدار، و نیز دریافت کمتر سبزیجات نشاستهای، سیر و پیاز، میوههای خشک، مغزها، گوشت قرمز، لبنیات پرچرب و قهوه بود. پیروی بالاتر از این الگو در مدل نهایی تعدیل اثر مخدوشگرهای احتمالی، با افزایش شانس هایپرانسولینمـــی (0/005Ptrend=، 2/43–1/17CI= 95%، 1/69=OR) و IR (0/001>Ptrend=، 5/32–1/66CI= 95%، 2/97=OR)، همراه بود. نتیجهگیری: در این مطالعه یک الگوی رژیم غذایی مرتبط با غلظت انسولین سرم و شاخص HOMA-IR، که به وسیلهی روش RRR شناسایی شده بود، با شانس بالاتر هایپرانسولینمی و مقاومت به انسولین همراه بود. |
|
واژههای کلیدی: الگوی غذایی، مقاومت به انسولین، هایپرانسولینمی، HOMA-IR، رگرسیون رتبهبندی کاهش یافته |
|
متن کامل [PDF 1028 kb]
(1402 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1400/6/2 | پذیرش: 1400/9/20 | انتشار: 1400/4/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|