مقدمه: هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین شاخصهای چاقی شامل نمایهی تودهی بدن (BMI)، دور کمر (WC) و نسبت دورکمر به دور باسن (WHR) و الگوهای تغذیهای حاصل از تحلیل Reduced Rank Regression (RRR)در یک بررسی کوهورت میان بزرگسالان تهرانی بود. مواد و روشها: 141 بزرگسال در دو فاصلهی زمانی 6 ساله که از نظر شاخصهای چاقی ارزیابی شدند. دریافتهای غذایی ابتدایی به کمک 2 یادآمد 24 ساعتهی خوراک ثبت شدند. با توجه به دریافت چربی، نسبت چربی با چند باند دوگانه به چربی اشباع، کلسترول، فیبر و کلسیم دریافتی، 5 الگوی غذایی (عامل) استخراج شد. تغییرات شاخصهای چاقی طی شش سال در پنجکهای امتیاز عوامل بررسی شد. یافتهها: الگوی اول (سنتی) مقدار بار عاملی بالایی برای کربوهیدراتهای تصفیه شده، غلات کامل، سبزیجات، گوشت قرمز و فرآوری شده، منابع چربیهای اشباع و ترانس و تخممرغ نشان داد که ارتباط مثبت با دریافت چربی، کلسترول و کلسیم وجود داشت (مقدار r به ترتیب 478/0، 626/0 و 486/0 با 001/0>p). تمام شاخصهای چاقی روند افزایشی در پنجکهای امتیاز الگوی غذایی داشتند (BMI و :WHR 05/0>p و :WC 001/0>p). الگوی پنجم (تخممرغ) مقدار بار عاملی بالا برای تخممرغ، میانوعدههای شور، میوهها و بار عاملی منفی برای گوشت قرمز و فرآوری شده، منابع چربی اشباع و ترانس، روغن گیاهی و فرآوردههای لبنی داشت. این الگو بعد از تعدیل متغیرهای مداخلهگرِ بالقوه، روند افزایشی برای WC(001/0>p) و WHR(05/0>p) نشان داد. سایر الگوها روند معنیداری برای شاخصهای چاقی نشان ندادند. نتیجهگیری: یافتههای RRR نشاندهندهی دو الگوی غالب غذایی است که مرتبط با افزایش شاخصهای چاقی میباشد.
Sherafat-Kazemzadeh R, Egtesadi S, Mirmiran P, Hedayati M, Gohari M, Vafa M, et al . Predicting of Changes in Obesity Indices Regarding to Dietary Patterns in Longitudinal Tehran Lipid and Glucose Study . Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2010; 12 (2) :131-144 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-997-fa.html
شرافتکاظمزاده رویا، اقتصادی شهریار، میرمیران پروین، هدایتی مهدی، گوهری محمود، وفا محمدرضا، و همکاران.. پیشگویی تغییرات شاخصهای چاقی با توجه به الگوهای غذایی به کمک روش رگرسیون با رتبهبندی کاهش یافته در مطالعهی آیندهنگر قند و لیپید تهران. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1389; 12 (2) :131-144