موانع فردی اصلاح شیوه زندگی در نوجوانان چاق یا دارای اضافه وزن: یک مطالعه کیفی
پریسا امیری، فضل اله غفرانی پور، فضل اله احمدی، حیدرعلی هومن، فرهاد حسین پناه، سارا جلالی فراهانی
، ghofranf@modares.ac.ir

چکیده

مقدمه: . یافته‌های موجود، روند رو به رشد اضافه وزن و چاقی را در نوجوانان ایرانی نشان می‌دهند. با توجه به ضرورت شناخت دقیق از عوامل مؤثر بر اضافه وزن و چاقی در نوجوانان و همچنین محدودیت مطالعه‌های مشابه در ایران، مطالعه‌ی حاضر با هدف تبیین موانع فردی اصلاح شیوه‌ی زندگی در نوجوانان چاق و دارای اضافه وزن انجام شد. مواد و روش‌ها: این مطالعه‌ی کیفی با رویکرد نظریه‌ی مبتنی بر زمینه انجام شد. مشارکت‌کنندگان 35 نوجوان (19 دختر و 16 پسر) چاق یا دارای اضافه وزن، در گروه سنی 17-15 سال بودند. برای آگاهی از تجربه‌های نوجوانانی که متعلق به گروه‌های مختلف اجتماعی ـ اقتصادی بودند، نمونه‌گیری از دو منطقه‌ی شمالی و جنوبی شهر تهران و از بین دانش‌آموزان دبیرستان‌ها انجام شد. به منظور جمع‌آوری اطلاعات، 5 بحث گروهی و 10 مصاحبه‌ی عمیق بدون ساختار انجام شد. همه‌ی مصاحبه‌ها و بحث‌های گروهی ضبط شده و بلافاصله پس از اتمام آنها روی کاغذ آورده شدند. فرایند آنالیز داده‌ها به طور همزمان و با استفاده از روش اشتراوس و کوربین انجام شد. یافته‌ها: بر اساس تجزیه و تحلیل محتوایی داده‌ها رضایت‌مندی از شرایط، اولویت درس، ضعف اراده، تجارب منفی، عزت نفس پایین و عدم کنترل درک شده، مهم‌ترین موانع فردی اصلاح شیوه‌ی زندگی در نوجوانان بودند. نتیجه‌گیری:یافته‌های پژوهش حاضر، نشانگر، موانع فردی اصلاح شیوه‌ی زندگی و کاهش وزن در نوجوانان است. یافته‌های این مطالعه می‌تواند کمکی مؤثر در زمینه‌ی طراحی مداخله‌های جامع اصلاح شیوه‌ی زندگی و پیشگیری از چاقی در نوجوانان باشد.

واژه‌های کلیدی: چاقی، شیوه‌ی زندگی، نوجوانان، مطالعه‌ی کیفی
نوع مطالعه: پژوهشی |
دریافت: 1388/12/8 | انتشار: 1388/10/25

Personal Barriers to Life Style Modification in Overweight/Obese Adolescents: A Qualitative Study. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2010; 11 (5) :521-529