زینت مرتضوی ، مسعود رودباری
، zimoiran@yahoo.com
مقدمه: صبحانه به عنوان بخشی از رژیم غذایی سالم و مفید می‌تواند به طور مثبت روی سلامت کودکان تأثیر بگذارد. از جمله عادت‌های غلط غذایی حذف صبحانه است که به دلایل مختلف در تمامی گروه‌های سنی و جنسی می‌توان آن را مشاهده کرد. مطالعه‌ی حاضر به بررسی ارتباط مصرف صبحانه و نمایه‌ی توده‌ی بدن در دانش‌آموزان پسر شهر زاهدان در سال 85-1384 پرداخته است. مواد و روش‌ها: در مطالعه‌ای مقطعی 1278 دانش‌آموز پسر 19-7 سال به روش نمونه‌گیری چند مرحله‌ای مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک و مصرف صبحانه‌ی دانش‌آموزان از طریق مصاحبه جمع‌آوری، و برای تعیین نمایه‌ی توده‌ی بدن، وزن و قد آنان اندازه‌گیری شد. اطلاعات در نرم‌افزار SPSS.13.0 با استفاده از آزمون مجذور خی تجزیه و تحلیل شد. یافته‌ها: 2/5% دانش‌آموزان مورد بررسی بدون صرف صبحانه به مدرسه می‌رفتند. میانگین نمایه‌ی توده‌ی بدن (BMI) دانش‌آموزان 29/3 ± 24/17 کیلوگرم بر مترمربع به دست آمد. از بین دانش‌آموزانی که صبحانه مصرف نمی‌کردند 6% آنها دارای اضافه وزن بودند و 5/7% در معرض اضافه وزن قرار داشتند. 3% دانش‌آموزانی که همیشه و گاهی اوقات صبحانه می‌خوردند دارای اضافه وزن بودند و 5/5% در معرض اضافه وزن قرار داشتند. با انجام آزمون مجذور خی، بین مقطع تحصیلی و صرف صبحانه در دانش‌آموزان ارتباط معنی‌دار آماری مشاهده شد (000/0=p). بین نمایه‌ی توده‌ی بدن دانش‌آموزان و مقطع تحصیلی (000/0=p)، و مصرف صبحانه و نمایه‌ی توده‌ی بدن (04/0=p) ارتباط معنی‌دار آماری مشاهده شد. نتیجه‌گیری: یافته‌های مطالعه‌ی حاضر حاکی از وجود اضافه وزن و چاقی در کودکان و نوجوانانی است که به دلایل مختلف صبحانه مصرف نمی‌کنند. دانش‌آموزان و والدین باید نسبت به اصلاح رفتارهای تغذیه‌ای نامطلوب تشویق شوند، و عادات صحیح تغذیه‌ای را فراگیرند.
واژه‌های کلیدی: نمایه‌ی توده‌ی بدن (BMI)، اضافه وزن، صبحانه، دانش‌آموزان پسر، زاهدان
دریافت: 1388/11/13 | انتشار: 1389/8/24

Mortazavi Z, Roudbari M. Breakfast Consumption and Body Mass Index in Primary, Secondary and High School Boys in Zahedan 2005-2006. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2010; 12 (4) :345-351

مرتضوی زینت، رودباری مسعود. ارتباط مصرف صبحانه و نمایه‌ی توده‌ی بدن در دانش‌آموزان پسر مدارس ابتدایی، راهنمایی و متوسطه‌ی شهر زاهدان 85- 1384. مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1389; 12 (4) :345-351