مقدمه: دیابت ملیتوس با تغییرات بیوشیمیایی، فیزیولوژیکی و پاتولوژیکی کبد در ارتباط است. در این مطالعه اثر پیشگیریکنندهی آب سیر بر تغییرات ساختار کبد موشهای صحرایی و فعالیت آلانینآمینوترانسفراز (ALT) و آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) سرم بعد از تزریق استرپتوزوتوسین (STZ) بررسی شد. مواد و روشها: 40 سر موش صحرایی به 5 گروه 8 تایی تقسیم شدند: الف) گروه طبیعی (N)، ب) گروه طبیعی + سیر (N+G): 6 هفته 1 میلیلیتر آب سیر را روزانه به ازای هر 100 گرم وزن بدن دریافت کردند، ج) گروه دیابتی، (D): به این گروه 60 میلیگرم/کیلوگرم وزن بدن داروی STZ تزریق شد، د) گروه دیابتی + سیر ـ قبل (D+Gb) که 3 هفته قبل از تزریق استرپتوزوتوسین آب سیر دریافت کردند و 3 هفته بعد از دیابتی شدن نیز مصرف آب سیر را ادامه دادند، ﮬ) گروه دیابتی+سیر بعد (D+Ga) که در پایان هفتهی سوم و پس از دیابتی شدن به مدت 3 هفته آب سیر دریافت کردند. بررسی تغییرات هیستولوژیک کبد با رنگآمیزی هماتوکسیلین ـ ائوزین و میکروسکوپ نوری انجام شد. یافتهها: فعالیت ALT و AST در گروه D افزایش معنیدار نسبت به سایر گروهها نشان داد (05/0>p). در گروههای D+Gb و D+Ga فعالیت سرمی ALT نسبت به گروه D کاهش معنیدار نشان داد. فعالیت سرمی AST در گروه D+Gb اختلاف معنیداری با گروههای N وN+G نداشت و نسبت به گروه D کاهش معنیدار نشان داد. نکروز پراکندهی هپاتوسیتها، بینظمی صفحههای کبدی و التهاب لنفوسیتی در گروه D مشهود بود. در گروههای D+Gb و D+Ga در مقایسه با گروه Dعلایم مذکور بهبودی نشان دادند. نتیجهگیری: آب سیر میتواند بر تغییرات آمینوترانسفرازها مؤثر باشد و باعث پیشگیری از تخریب بافتی کبد طی القای دیابت ناشی از STZ میشود.
Masjedi F, Gol A, Dabiri S, Javadi A. Preventive Effect of Garlic on Histopathology of Liver and Markers of Hepatic Injury in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2009; 11 (4) :433-441 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-859-fa.html
مسجدی فاطمه، گل علی، دبیری شهریار، جوادی عبدالرضا. اثر پیشگیریکنندهی سیر بر هیستوپاتولوژی کبد و نشانگرهای آسیب آن در موشهای دیابتی شده با استرپتوزوتوسین. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1388; 11 (4) :433-441