ارتباط نمایه های کیفیت چربی های رژیمی با بروز سندرم متابولیک: مطالعه قند و لیپید تهران
|
زهرا گائینی ، پروین میرمیران ، فریدون عزیزی |
مرکز تحقیقات تغذیه در بیماریهای غدد درونریز، پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران، ، mirmiran@endocrine.ac.ir |
|
چکیده: (367 مشاهده) |
مقدمه: به دلیل حضور همزمان انواع اسیدهای چرب در رژیم غذایی، بررسی اثرات ترکیبی آن ها در بروز بیماری های متابولیک حائز اهمیت می باشد. این مطالعه با هدف تعیین نمایه های کیفیت چربی های رژیمی و بررسی ارتباط بین نمایه ها و خطر ابتلا به سندرم متابولیک در یک جمعیت بزرگسال ایرانی انجام شده است.مواد و روش ها: تعداد 1713 نفر از بزرگسالان شرکت کننده در مرحله سوم مطالعه قند و لیپید تهران، که به سندرم متابولیک مبتلا نبودند، انتخاب شده و تا مرحله ششم مورد پیگیری قرار گرفتند. دریافت های غذایی با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک اعتبارسنجی شده ارزیابی گردید. خطر بروز سندرم متابولیک در مرحله ششم مطالعه، تعدیل شده برای مخدوشگرهای احتمالی، در سهک های هریک از نمایه های کیفیت چربی رژیم غذایی شامل نمایه آتروژنیک، نمایه ترومبوژنیک، نسبت اسیدهای چرب چندغیراشباع به اسیدهای چرب اشباع، نسبت اسیدهای چرب کاهنده کلسترول به اسیدهای چرب افزاینده کلسترول، مجموع چربیهای امگا-3 و نسبت لینولئیک اسید به آلفا-لینولنیک اسید، با استفاده از آزمون رگرسیون کاکس تخمین زده شد.یافتهها: طی حدود 7/6 سال پیگیری (سال 87-1384 الی 93-1390)، 596 مورد ابتلا به سندرم متابولیک شناسایی شد. پس از تعدیل اثر متغیرهای مخدوشگر، بروز سندرم متابولیک با هیچ یک از سهک های نمایههای کیفیت چربی های رژیم غذایی ارتباط معناداری را نشان نداد. با این حال، هر 1 واحد افزایش در نسبت لینولئیک اسید به آلفا-لینولنیک اسید رژیم غذایی با 3 درصد خطر بالاتر ابتلا به سندرم متابولیک همراه بود (نسبت شانس: 1/03، حدود اطمینان: 1/01-1/00).نتیجهگیری: در مطالعه حاضر رابطه معناداری میان نمایههای کیفیت چربیهای رژیمی و بروز سندرم متابولیک مشاهده نشد. مطالعات آینده نگر بیشتری برای روشن شدن ارتباط بین کیفیت چربیهای دریافتی و خطر ابتلا به سندرم متابولیک مورد نیاز است.
|
|
واژههای کلیدی: سندرم متابولیک، نمایه کیفیت چربیهای رژیمی، لینولئیک اسید، آلفا-لینولنیک اسید |
|
متن کامل [PDF 765 kb]
(229 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1402/7/8 | پذیرش: 1402/9/27 | انتشار: 1402/2/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|