[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو :: جستجو :: اشتراك :: ارسال مقالات :: برقراري ارتباط ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
نرخ پذیرش

مقالات منتشر شده: 1240
نرخ پذیرش: 46.8
نرخ رد: 53.2
میانگین داوری: 195 روز
میانگین انتشار: 150 روز

:: جلد 25، شماره 2 - ( 4-1402 ) ::
جلد 25 شماره 2 صفحات 119-110 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط نمایه های کیفیت چربی های رژیمی با بروز سندرم متابولیک: مطالعه قند و لیپید تهران
زهرا گائینی ، پروین میرمیران ، فریدون عزیزی
مرکز تحقیقات تغذیه در بیماری‌های غدد درون‌ریز، پژوهشکده علوم غدد درون‌ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران، ، mirmiran@endocrine.ac.ir
چکیده:   (367 مشاهده)
مقدمه: به دلیل حضور هم‌زمان انواع اسیدهای چرب در رژیم غذایی، بررسی اثرات ترکیبی آن ­ها در بروز بیماری­ های متابولیک حائز اهمیت می­ باشد. این مطالعه با هدف تعیین نمایه ­های کیفیت چربی ­های رژیمی و بررسی ارتباط بین نمایه ­ها و خطر ابتلا به سندرم متابولیک در یک جمعیت بزرگسال ایرانی انجام شده است.مواد و روش­ ها: تعداد 1713 نفر از بزرگسالان شرکت­ کننده در مرحله سوم مطالعه قند و لیپید تهران، که به سندرم متابولیک مبتلا نبودند، انتخاب شده و تا مرحله ششم مورد پی‌گیری قرار گرفتند. دریافت­ های غذایی با استفاده از پرسش‌نامه بسامد خوراک اعتبارسنجی شده ارزیابی گردید. خطر بروز سندرم متابولیک در مرحله ششم مطالعه، تعدیل شده برای مخدوش‌گرهای احتمالی، در سهک های هریک از نمایه ­های کیفیت چربی رژیم غذایی شامل نمایه آتروژنیک، نمایه ترومبوژنیک، نسبت اسیدهای چرب چندغیراشباع به اسیدهای چرب اشباع، نسبت اسیدهای چرب کاهنده کلسترول به اسیدهای چرب افزاینده کلسترول، مجموع چربی­های امگا-3 و نسبت لینولئیک اسید به آلفا-لینولنیک اسید، با استفاده از آزمون رگرسیون کاکس تخمین زده شد.یافته‌ها: طی حدود 7/6 سال پی‌گیری (سال 87-1384 الی 93-1390)، 596 مورد ابتلا به سندرم متابولیک شناسایی شد. پس از تعدیل اثر متغیرهای مخدوش‌گر، بروز سندرم متابولیک با هیچ­ یک از سهک­ های نمایه‌های کیفیت چربی­ های رژیم غذایی ارتباط معناداری را نشان نداد. با این حال، هر 1 واحد افزایش در نسبت لینولئیک اسید به آلفا-لینولنیک اسید رژیم غذایی با 3 درصد خطر بالاتر ابتلا به سندرم متابولیک همراه بود (نسبت شانس: 1/03، حدود اطمینان: 1/01-1/00).نتیجه‌گیری: در مطالعه حاضر رابطه معناداری میان نمایه‌های کیفیت چربی‌های رژیمی و بروز سندرم متابولیک مشاهده نشد. مطالعات آینده ­نگر بیشتری برای روشن شدن ارتباط بین کیفیت چربی‌های دریافتی و خطر ابتلا به سندرم متابولیک مورد نیاز است.
 
واژه‌های کلیدی: سندرم متابولیک، نمایه کیفیت چربی‌های رژیمی، لینولئیک اسید، آلفا-لینولنیک اسید
متن کامل [PDF 765 kb]   (229 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1402/7/8 | پذیرش: 1402/9/27 | انتشار: 1402/2/10
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Gaeini Z, Mirmiran P, Azizi F. Association of Dietary Fat Quality Indices and the Risk of Metabolic Syndrome: Tehran Lipid and Glucose Study. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2023; 25 (2) :110-119
URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-3121-fa.html

گائینی زهرا، میرمیران پروین، عزیزی فریدون. ارتباط نمایه های کیفیت چربی های رژیمی با بروز سندرم متابولیک: مطالعه قند و لیپید تهران. مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1402; 25 (2) :110-119

URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-3121-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 25، شماره 2 - ( 4-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله ی غدد درون‌ریز و متابولیسم ایران، دو ماهنامه  پژوهشی مرکز تحقیقات غدد درون‌ریز و متابولیسم، Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 42 queries by YEKTAWEB 4660