گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران، ، mirmiran@sbmu.ac.ir
چکیده: (432 مشاهده)
پیش دیابت که با اختلال گلوکز ناشتا، یا اختلال تحمل گلوکز و یا ترکیب هر دو شناخته میشود؛ در حدود 30 درصد افراد در سنین میانسالی را تحت تاثیر قرار میدهد. پیش دیابت با افزایش خطر بروز دیابت نوع 2، بیماری های قلبی عروقی و مرگ و میر همراه است. عوامل احتمالی تاثیرگذار بر فرآیند پیشرفت یا برگشت پیش دیابت کمتر شناخته شده است. مطالعه حاضر با هدف مروری بر مطالعات مشاهده ای و کارآزمایی بالینی که به بررسی عوامل تغذیه ای مرتبط و موثر بر پیشرفت پیش دیابت به دیابت نوع 2، یا برگشت به حالت قندخون طبیعی پرداخته اند، انجام شد. نتایج مطالعات مشاهده ای بر احتمال اثرات محافظتی مصرف لبنیات، میوه و سبزیجات، و پیروی از رژیم های غذایی سالم از جمله رژیم مدیترانه ای و رژیمهای غذایی با نمایه گلیسمی پایین در پیشگیری از پیشرفت پیش دیابت و افزایش احتمال بازگشت به حالت طبیعی دلالت دارند. نتایج مطالعات کارآزمایی بالینی نشان می دهد در مقایسه با درمان های دارویی رایج، مداخلات شیوه زندگی؛ از جمله اصلاح رژیم غذایی و پیروی از الگوهای غذایی سالم، در تاخیر یا ممانعت از پیشرفت پیش دیابت به دیابت اثرگذاری برابر یا بیشتر، و پایدار دارند. اصلاح رژیم غذایی با تمرکز بر کاهش دریافت انرژی، با هدف حداقل کاهش وزن به میزان 5 درصد وزن اولیه بدن و نگهداشت وزن مطلوب، دریافت مقادیر پروتئین و فیبر بالا، پیروی از رژیم های غذایی با نمایه گلیسمی پایینو الگوی غذایی مدیترانهای، می تواند خطر پیشرفت پیش دیابت را کاهش و شانس برگشت به حالت طبیعی را افزایش دهد.
Bahadoran Z, Mirmiran P. Dietary Factors Influencing Prediabetes Progression to Type 2 Diabetes or Regression to Normoglycemia: A Review. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2023; 25 (3) :222-233 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-3074-fa.html
بهادران زهرا، میرمیران پروین. عوامل تغذیهای موثر بر پیشرفت پیش دیابت به دیابت نوع 2 یا برگشت آن به حالت قندخون طبیعی: یک مطالعه مروری. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1402; 25 (3) :222-233