ملیحه فرامرزی ، محسن شمسی ، محبوبه خورسندی ، امیر الماسی حشیانی
گروه آموزش بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران ، mohsen_shamsi1360@yahoo.com
مقدمه:  نارسایی کلیه یکی از مهم‌ترین عوارض دیررس بیماری دیابت است و بیش از نیمی از افرادی که در انتظار پیوند کلیه هستند؛ افراد مبتلا به دیابت می‌باشند. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای مراقبت از کلیه‌ها؛ در بیماران دیابتی نوع 2 انجام پذیرفته است. مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر به صورت نیمه تجربی بر روی 88 نفر از بیماران دیابتی نوع 2، که به صورت نمونه‌گیری خوشه‌ای انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمون و شاهد (هر کدام 44 نفر) تقسیم شدند، اجرا شده است. گردآوری داده‌های مربوط به رفتارهای مراقبت از کلیه‌ها با پرسش‌نامه‌ی روا و پایا، بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی صورت پذیرفت. قند خون ناشتای بیماران قبل از آموزش برای هر دو گروه سنجیده شد و سپس اعضاء گروه آزمون به مدت یک ماه بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی تحت آموزش قرار گرفتند. پس از سه ماه؛ سنجش رفتارهای مراقبت از کلیه‌ها و اندازه‌گیری قند خون ناشتا تکرار شد و اطلاعات با استفاده از آزمون‌های کای دو، t زوجی، t مستقل و آزمون  ANCOVAتجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: سه ماه بعد از مداخله آموزشی، عملکرد بیماران دیابتی در زمینه‌ی پیشگیری از عوارض کلیوی در گروه مداخله افزایش معنی‌دار (0/001>p) و شاخص قند خون ناشتا کاهش اندک داشت. نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که با آموزش بیماران دیابتی و نیز انجام پی‌گیری‌های فعال و تلاش در رفع موانع درک شده بیماران می‌توان مهارت‌های آنان را در زمینه رفتارهای مرتبط با سلامت کلیوی بالا برد و موجب کاهش بروز عوارض در بیماران شد.
واژه‌های کلیدی: مدل اعتقاد بهداشتی، نارسایی کلیوی، بیماری دیابت
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: غدد درون‌ریز
دریافت: 1400/2/26 | پذیرش: 1400/6/22 | انتشار: 1399/12/27

Faramarzi M, Shamsi M, Khorsandi M, Almasi-Hashiani A. The Role of Education Underpinned by Health Belief Model in Promoting Kidney Care Behaviors in Type 2 Diabetic Patients. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2021; 22 (6) :469-477