مینا ماهری ، فاطمه دارابی ، محسن الهی ، مهدی یاسری
گروه بهداشت عمومی، دانشکده علوم پزشکی اسدآباد، اسدآباد، ایران ، fatemedarabi43@yahoo.com
مقدمه: رفتارهای ارتقادهنده سلامت مجموعه‌ای از رفتارهای بهداشتی هستند که به حفظ و ارتقای سلامت، خودشکوفایی و کمال فردی می‌انجامند.  با توجه به اهمیت تبعیت از رفتارهای ارتقادهنده سلامت توسط بیماران دیابتی و لزوم شناسایی عوامل موثر بر اتخاذ این رفتارها، مطالعه حاضر با هدف بررسی و ارزیابی این رفتارها و عوامل مرتبط با آن در میان بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 اجرا شد.  مواد و روش‌ها: مطالعه مقطعی حاضر بر روی 427 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه‌کننده به کلینیک دیابت بیمارستان قائم‌شهر اسدآباد انجام شد. جهت جمع‌آوری اطلاعات از پرسش‌نامه دموگرافیک و پرسش‌نامه ارتقاء سلامت دیابت ملیتوس نوع 2 استفاده شد. تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارSPSS  و به کارگیری آمار توصیفی و تحلیلی صورت گرفت. یافته‌ها: در مطالعه حاضر میانگین نمره کل رفتارهای ارتقادهنده سلامت 10/03±51/95 به دست آمد. از بین 6 بعد تحت بررسی، بیشترین میانگین نمره مربوط به مدیریت استرس (59/15 از 100نمره)  و لذت بردن از زندگی (58/66 از 100 نمره)  بود. کمترین میانگین نیز مربوط به ابعاد کاهش ریسک‌پذیری (37/83 از 100نمره)  و مسئولیت‌پذیری در قبال سلامتی خود (37/57 از 100نمره) بود. بین رفتارهای ارتقادهنده سلامت کلی با سن، سال‌های سپری شده با دیابت، میزان تحصیلات، وضعیت اشتغال، وضعیت درآمد خانواده و نمایه توده بدنی ارتباط معنی‌دار وجود داشت (0/05>p). نتیجه‌گیری: کسب میانگین نمره کلی 10/03±51/95 از رفتارهای ارتقادهنده سلامت توسط بیماران نشان می‌دهد که بیماران تحت بررسی از نظر انجام این رفتارها در سطح متوسط قرار دارند. بنابراین طراحی و اجرای انواع مداخلات آموزش بهداشت و ارتقا سلامت به منظور بهبود وضعیت رفتارهای ارتقادهنده سلامت بیماران دیابتی با تمرکز بر ابعادی که ضعیف هستند و هم‌چنین با تمرکز بر عوامل مرتبط با این رفتارها، در بهبود وضعیت سلامتی آنان کمک‌کننده می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: رفتارهای ارتقادهنده سلامت، خودمراقبتی، بیمار دیابتی، دیابت نوع 2
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: ورزش
دریافت: 1400/2/9 | پذیرش: 1400/6/1 | انتشار: 1399/12/27

Maheri M, Darabi F, Elahi M, Yaseri M. Assessment of Health Promoting Behaviors and Relevant Factors Among Type 2 Diabetic Patients Covered by Asadabad School of Medical Sciences. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2021; 22 (6) :478-489