امیر فرخیان ، مریم توحیدی ، مهتاب نیرومند ، نوشین سادات آهنچی ، داوود خلیلی ، آرش درخشی ، علی پیرصالحی ، فرزاد حدائق ، محمد عباسی نظری
گروه داروسازی بالینی، دانشکده‌ی داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
مقدمه: ملاتونین به عنوان یک مکمل و بدون نیاز به تجویز پزشک، به طور وسیعی جهت درمان اختلالات خواب در بسیاری از کشورها بکار می­ رود. گزارش‌هایی از کاهش جذب گوارشی کلسترول، افزایش اکسیداسیون و کاهش سطح اسیدهای چرب آزاد، با مصرف ملاتونین ذکر شده است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثر ملاتونین بر تغییرات پروفایل لیپید در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 می ­باشد. مواد و روش­ها: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی دو سویه کور تصادفی شده است. بیماران با تشخیص بیماری دیابت نوع 2 وارد مطالعه شدند. آزمودنی‌ها به مدت حداقل 8 هفته تحت درمان با قرص ملاتونین، به مقدار 6 میلی‌گرم در روز، یا دارونما قرار گرفتند. مقادیر کلسترول، تری‌گلیسرید، لیپوپروتئین پر چگالی (HDL) و لیپوپروتئین کم چگالی (LDL)، هم‌چنین غلظت خونی ملاتونین، در ابتدا و انتهای مطالعه ارزیابی گردید. یافته­ ها: خصوصیات دموگرافیک، پروفایل لیپید و داروهای مصرفی بیماران در ابتدای مطالعه در دو گروه شبیه هم بود، به جز مصرف داروی متفورمین (100% در برابر 86/1 %، 0/02=P). در انتهای مطالعه نیز تفاوت معنی­ داری در سطوح کلسترول، تری گلیسرید، LDL و HDL دو گروه مشاهده نشد  (0/66، 0/21، 0/81، 0/26=P).  عارضه‌ی جانبی وخیمی در بیماران مشاهده نگردید. نتیجه­گیری: بر اساس نتایج این مطالعه، مصرف خوراکی ملاتونین با مقدار مصرف 6 میلی­ گرم بصورت شبانه، تغییراتی بر پروفایل لیپید بیماران دیابت نوع 2 ندارد.
واژه‌های کلیدی: ملاتونین، پروفایل لیپید، دیابت نوع 2، مکمل غذایی، سطح ملاتونین
دریافت: 1398/11/21 | پذیرش: 1399/8/28 | انتشار: 1399/7/10

Farrokhian A, Tohidi M, Niroomand M, Ahanchi N S, Khalili D, Darakhshi A, et al . Safety and Efficacy of Melatonin in the Lipid Profile of Patients with Type 2 Diabetes Mellitus: A Randomized Clinical Trial. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2020; 22 (3) :221-229

فرخیان امیر، توحیدی مریم، نیرومند مهتاب، آهنچی نوشین سادات، خلیلی داوود، درخشی آرش، و همکاران.. بررسی کارایی و ایمنی تجویز ملاتونین بر تغییرات پروفایل لیپید در بیماران دیابت نوع 2. مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1399; 22 (3) :221-229