لیلی یکه فلاح ، فرزانه طالبی ، اعظم قربانی ، مریم مافی ، محمدحسین مافی
مرکز آموزشی درمانی ولایت ، farfarzaneh.talebi1043@gmail.com
مقدمه: ترس از کاهش قند خون از بزرگ ترین موانع دستیابی به کنترل مناسب آن در بیماران دیابتی است و تبعیت از درمان­ های مناسب دیابت و کیفیت زندگی بیماران را تحت تأثیر قرار می­ دهد. مطالعه‌ی حاضر با هدف بررسی ارتباط بین ترس از کاهش قند خون و کیفیت زندگی بیماران دیابتی نوع 2 انجام گردید. مواد و روش ­ها: مطالعه‌ی توصیفی حاضر بر روی 360 بیمار دیابتی نوع 2 مراجعه کننده به کلینیک غدد بیمارستان ولایت قزوین در سال 1397 انجام گرفت. ابزار جمع ­آوری اطلاعات شامل یک چک‌­­لیست اطلاعات فردی - اجتماعی، پرسش‌نامه­ های ترس از کاهش قند خون (HFS) و کیفیت زندگی بیماران دیابتی بود. داده‌ها با استفاده از روش‌های آماری (آنالیز واریانس یک‌طرفه، هم‌بستگی پیرسون) توسط نرم‌افزار SPSS نسخه 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ­ها: نمره‌ی میانگین کیفیت زندگی و ترس از کاهش قند خون به ترتیب 8/6±44/3 و 8/7±22/07 بود. بیشترین نمره‌ی کیفیت زندگی بیماران بر اساس گروه‌های درمانی در گروه درمان با قرص و با میانگین 7/8±46/4 و بیشترین نمره‌ی ترس از کاهش قند خون بیماران در گروه درمان با انسولین و با میانگین 10/5±26/1به‌دست آمد. در مطالعه‌ی حاضر، بین ترس از کاهش قند خون و کیفیت زندگی ارتباط معنی­ دار و معکوسی یافت شد (0/46-=r و 0/001>p). نتیجه ­گیری: ترس از کاهش قند خون با کیفیت زندگی بیماران دیابتی ارتباط معکوس و معنا­داری دارد؛ به‌طوری که بروز این ترس در بیماران تحت درمان با انسولین بیشتر است. براین اساس، پیشنهاد می­ گردد که آموزش بیماران پیش از شروع درمان با انسولین در ارتباط با نحوه‌ی عملکرد و تزریق انسولین و نحوه‌ی‌ مدیریت فعالیت ­ها در بیماران در اولویت قرار گیرد.

واژه‌های کلیدی: ترس از کاهش قند خون، کیفیت زندگی، دیابت نوع 2
دریافت: 1397/12/28 | پذیرش: 1398/6/13 | انتشار: 1398/8/10

Yekefallah L, Talebi F, Ghorbani A, Mafi M, Mafi M H. The Relationship between Fear of Hypoglycemia and Quality of Life in Patients with Type 2 Diabetes. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2019; 21 (3) :138-144

یکه فلاح لیلی، طالبی فرزانه، قربانی اعظم، مافی مریم، مافی محمدحسین. بررسی ارتباط بین ترس از کاهش قند خون و کیفیت زندگی در بیماران دیابتی نوع 2 مراجعه‌کننده به مرکز آموزشی درمانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی قزوین در سال 1397. مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1398; 21 (3) :138-144