مقدمه: دیابت شیرین به عنوان عامل عمدهی مرگ و میر و ایجاد ناتوانی، با شیوع رو به رشدی در سطح جهان مطرح است. با توجه به در دسترس بودن اطلاعات طب بومی مناطقی از ایران، این مطالعه با هدف بررسی اثرات هایپوگلایسمیک و هایپولیپیدمیک عصارهی آبی گیاه کهلیک اوتی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد. مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی،64 بیمار دیابتی نوع دو در محدودهی سنی 60-30 سال، که تحت درمان با داروهای کاهندهی قند خون متداول قرار داشتند، به طور تصادفی در دو گروه شاهد (دریافتکننده داروهای معمول) و مورد (دریافتکننده عصارهی آبی گیاه کهلیک اوتی به میزان 20 گرم روزانه به همراه داروهای معمول) قرار گرفتند و پس از سه ماه، شاخصهای مربوط به کنترل قند و پروفایل لیپیدی (کلسترول، تریگلیسرید، لیپوپروتئینهای با دانسیته بالا و پائین) در هر دو گروه اندازهگیری و با مقادیر پایه مقایسه شد. یافتهها: در گروه دریافت عصارهی آبی گیاه کهلیک اوتی، کاهش معنیداری در سطوحقند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله و لیپوپروتئینهای با دانسیته پائین (LDL-C) (0/05p<) و افزایش معنیداری در در میزان شاخص عملکرد سلولهای بتا (HOMA-Beta) مشاهده شد (0/05p<). نتیجهگیری: مصرف عصارهی آبی گیاه کهلیک اوتی، همراه با داروهای معمول کاهندهی قند خون، منجر به کنترل بهتر سطوح گلوکز و کاهش سطح LDL میشود.
Taleb A, Qannadi F, Changizi-Ashtiyani S, Zarei A, Rezvanfar M, Akbari A et al . The Effect of Aqueous Extract Thymus kotschyanus Boiss. et Hohen on Glycemic Control and Dyslipidemia Associated with Type II Diabetes: a Randomized Controlled Trial. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2017; 19 (4) :234-243 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-2225-fa.html
طالب امیر مهدی، قنادی فاطمه، چنگیزی آشتیانی سعید، زارعی علی، رضوانفر محمد رضا، اکبری احمد و همکاران.. بررسی اثر عصارهی آبی کهلیک اوتی (Thymus kotschyanus Boiss. et Hohen.) بر کنترل قند خون و اختلالات لیپیدی بیماران دیابتی نوع 2: یک مطالعهی کارآزمایی بالینی. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1396; 19 (4) :234-243