بررسی اثر مصرف کشمش بر برخی فاکتورهای انعقادی و ظرفیت تام آنتیاکسیدانی در بیماران مبتلا به هیپرلیپیدمی: کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی شده
|
فریده شیشه بر، پروین جولا، نوشین اسد مسجدی، اعظم صادقی نیا، امل ساکی مالحی، محمد علی جلالی فر، اعظم دهیوری |
دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ، p.joola@yahoo.com |
|
چکیده: (6059 مشاهده) |
مقدمه: سطوح بالای فاکتورهای هموستاتیک در خون با خطر افزایش یافتهی بیماریهای قلبی عروقی مرتبط هستند. کشمش حاوی ترکیبات پلیفنلی است که میتواند خطر بیماریهای قلبیعروقی را کاهش دهد. در این مطالعه، تاثیر کشمش سیاه هستهدار بر برخی فاکتورهای انعقادی، پروفایل لیپیدی و ظرفیت تام آنتیاکسیدانی (TAC) در بیماران مبتلا به هایپرلیپیدمی بررسی شد. مواد و روش ها: در این کارآزمایی بالینی، 40 بیمار مبتلا به هیپرلیپیدمی (25 زن، 13 مرد) با میانگین سنی 10/4±41/05 شرکت داشتند که به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه مداخله روزانه 90 گرم کشمش مصرف کردند و گروه شاهد، مداخله ای دریافت نکردند. سطوح پلاسمایی فیبرینوژن، فاکتورهفت انعقادی، پروفایل لیپیدی و TAC در ابتدا و بعد از 5 هفته مصرف کشمش اندازهگیری شد. فعالیت بدنی و یادآمد 24 ساعته در ابتدا و انتهای مطالعه بررسی شد. دادهها با آزمون تی مستقل و تی زوجی تحلیل شدند. سطح معنیداری کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد. یافته ها: سطح فعالیت فیزیکی و دریافت انرژی بین دوگروه تفاوت معنیداری نداشت. بعد از5 هفته دریافت روزانه ی کشمش، TAC به طور معنیداری در گروه کشمش نسبت به گروه شاهد افزایش یافت (0/001P-). اگر چه سطوح فیبرینوژن و فاکتور هفت در گروه کشمش کاهش یافت، اما در مقایسه با گروه شاهد معنیدار نبود (0/633P=، 0/459P=). در گروه مصرفکننده ی کشمش، میانگین کلسترول تام سرم ( 0/018P=) و LDL-C (0/01P=) نسبت به ابتدای مطالعه به طور معنی داری کاهش یافت، اما بین دو گروه در انتهای مطالعه تفاوت معنی داری مشاهده نشد (0/855P=، 0/797P=). نتیجه گیری: نتایج مطالعه ی حاضر حاکی از این است که مصرف کشمش سیاه دانه دار که غنی از ترکیبات پلیفنلی است، اثرات مطلوبی بر ظرفیت آنتیاکسیدانی سرم بیماران مبتلا به هیپرلیپیدمی دارد.
|
|
واژههای کلیدی: کشمش سیاه، فیبرینوژن، فاکتور هفت، ظرفیت آنتی اکسیدانی، پروفایل لیپیدی |
|
متن کامل [PDF 384 kb]
(1684 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1395/10/18 | پذیرش: 1396/2/27 | انتشار: 1396/3/20
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|