بررسی ارتباط الگوهای غذایی و خطر فشار خون بالا در بزرگسالان ساکن خرمآباد
|
سجاد روستا، ابراهیم فلاحی، مصطفی چراغی |
علوم پزشکی لرستان ، falahi.e@lums.ac.ir |
|
چکیده: (8132 مشاهده) |
مقدمه: فشار خون بالا یکی از مشکلات
مهم سلامتی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه میباشد. در ایران به طور
تقریبی یک چهارم بزرگسالان مبتلا به فشار خون بالا هستند. عوامل مختلفی از جمله
الگوی غذایی میتوانند بر بروز فشار خون بالا تاثیرگذار باشند. هدف پژوهش حاضر
تعیین ارتباط فشار خون بالا و الگوهای غذایی بود. مواد و روشها: مطالعهی مقطعی حاضر روی 973 نفر از ساکنین شهر خرمآباد انجام گرفت.
ارزیابی دریافتهای غذایی با استفاده از یک پرسشنامه بسامد خوراک (201 آیتمی)
نیمهکمی صورت گرفت. فشار خون بالا، بر مبنای فشارخون سیستولی بیش از 140 و یا
فشارخون دیاستولی بیش از 90 میلیمتر جیوه تعریف گردید. به منظور شناسایی الگوهای
غذایی از تحلیل عاملی استفاده شد. همچنین، برای بررسی ارتباط ابتلا به فشار خون
بالا و الگوهای غذایی از رگرسیون لجستیک استفاده گردید. یافتهها:
الگوهای غذایی غربی، سالم و سنتی، سه الگوی غالب شناسایی شدند. افرادی که در
بالاترین پنجک الگوی غذایی غربی بودند شانس بیشتری برای ابتلا به فشار خون بالا
داشتند (نسبت شانس 2 و فاصله اطمینان 95%:04/1 تا 85/3؛ 037/0P=)، در حالیکه افرادی که در پنجک پنجم الگوی
غذایی سالم بودند نسبت به افراد پنجک اول؛ قبل از تعدیل اثر نمایهی تودهی بدن؛
44% (56/0: 34/0 تا 93/0؛ 043/0P=) شانس پایینتری برای ابتلا به فشار خون بالا
داشتند. اما این
ارتباط بعد از تعدیل اثر BMI معنیدار نبود (06/0P=)؛ بین الگوی غذایی سنتی و فشار
خون بالا ارتباط معنیداری مشاهده
نشد (71/0: 37/0 تا 35/1؛ 29/0P=). نتیجهگیری:
الگوی غذایی شبه غربی ارتباط مستقیمی با خطر ابتلا به فشار خون بالا دارد. برای
نشان دادن ارتباط دقیق الگوهای غذایی و فشار خون بالا مطالعات آیندهنگر مورد نیاز
میباشد. |
|
واژههای کلیدی: فشار خون بالا، الگوی غذایی، بزرگسالان، پرسشنامه بسامد خوراک |
|
متن کامل [PDF 323 kb]
(2384 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1393/5/12 | پذیرش: 1393/8/18 | انتشار: 1393/10/21
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|