دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران ، farzadshidfar@yahoo.com
چکیده: (11064 مشاهده)
مقدمه: اختلالهای متابولیک مانند اختلالهای چربی خون و مقاومت به انسولین با پیشرفت بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) مرتبط بوده و زمینهساز مشکلات قلبی ـ عروقی که رایجترین دلیل مرگ و میر این بیماران است، میباشد. مقدار و ترکیب چربی رژیم غذایی عاملی موثر بر سطح قند و چربی خون است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثرات روغن زیتون بکر بر شاخصهای قند و لیپید سرم بیماران NAFLD دارای رژیم کاهش وزن بود. مواد و روشها:کارآزماییبالینیتصادفی حاضرروی50بیمارمبتلابه NAFLD به مدت 12 هفتهانجامشد.ابتدابیماران به شکل تصادفی بهدوگروه الف (دریافت کنندهی 20% انرژی مورد نیاز روزانه از روغن زیتون بکر)وگروهب(دریافتکنندهی روغن مصرفی معمول خود) تقسیمشدند. ارزیابی خوراک، اندازهگیریهایتنسنجی و سطح سرمی قند و چربیهای خون در حالت ناشتا درشروعوپایان هفتهی دوازدهمانجام شد. یافتهها: در پایان پژوهش، مصرف روغن زیتون بکر در مقایسه با روغن دریافتی معمول منجر به کاهش معنیدار در میانگین غلظت سرمی تریگلیسرید و نسبت تریگلیسرید به کلسترول ـ HDL(به عنوان شاخص آتروژنی و پیشگوییکنندهی قوی ابتلا به بیماریهای قلبی ـ عروقی) گردید (05/0>P). نتیجهگیری: جایگزینی روغن زیتون بکر به عنوان بخشی از چربی غذای روزانه در بیماران NAFLD در کنار کاهش وزن اندک، میتواند در درمان و پیشگیری از عوارض قلبی این بیماری موثر باشد.
Bahrololumi S S, Shidfar F, Jazayeri S, taghvaie T. The Effects of Virgin Olive Oil-Rich Diet on Fasting Serum Glucose and Lipid Profile in non alcoholic Fatty Liver Patients with Weight Loss Diet . Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2014; 15 (6) :527-537 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1588-fa.html
بحرالعلومی سمانه السادات، شیدفر فرزاد، جزایری شیما، تقوایی ترنگ. بررسی اثر رژیم غذایی غنی از روغن زیتون بکر بر سطح سرمی قند و لیپیدها در بیماران کبد چرب غیرالکلی دارای رژیم کاهش وزن. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1392; 15 (6) :527-537