بررسی اثر رژیم غذایی غنی از روغن زیتون بکر بر سطح سرمی قند و لیپیدها در بیماران کبد چرب غیرالکلی دارای رژیم کاهش وزن
|
سمانه السادات بحرالعلومی، فرزاد شیدفر، شیما جزایری، ترنگ تقوایی |
دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران ، farzadshidfar@yahoo.com |
|
چکیده: (10528 مشاهده) |
مقدمه: اختلالهای متابولیک مانند اختلالهای چربی خون و مقاومت به انسولین با پیشرفت بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) مرتبط بوده و زمینهساز مشکلات قلبی ـ عروقی که رایجترین دلیل مرگ و میر این بیماران است، میباشد. مقدار و ترکیب چربی رژیم غذایی عاملی موثر بر سطح قند و چربی خون است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثرات روغن زیتون بکر بر شاخصهای قند و لیپید سرم بیماران NAFLD دارای رژیم کاهش وزن بود. مواد و روشها: کارآزمایی بالینی تصادفی حاضر روی 50 بیمار مبتلا به NAFLD به مدت 12 هفته انجام شد. ابتدا بیماران به شکل تصادفی به دو گروه الف (دریافت کنندهی 20% انرژی مورد نیاز روزانه از روغن زیتون بکر) و گروه ب (دریافتکنندهی روغن مصرفی معمول خود) تقسیم شدند. ارزیابی خوراک، اندازهگیریهای تنسنجی و سطح سرمی قند و چربیهای خون در حالت ناشتا در شروع و پایان هفتهی دوازدهم انجام شد. یافتهها: در پایان پژوهش، مصرف روغن زیتون بکر در مقایسه با روغن دریافتی معمول منجر به کاهش معنیدار در میانگین غلظت سرمی تریگلیسرید و نسبت تریگلیسرید به کلسترول ـ HDL (به عنوان شاخص آتروژنی و پیشگوییکنندهی قوی ابتلا به بیماریهای قلبی ـ عروقی) گردید (05/0>P). نتیجهگیری: جایگزینی روغن زیتون بکر به عنوان بخشی از چربی غذای روزانه در بیماران NAFLD در کنار کاهش وزن اندک، میتواند در درمان و پیشگیری از عوارض قلبی این بیماری موثر باشد. |
|
واژههای کلیدی: کبد چرب غیر الکلی، قند ناشتای سرم، لیپیدهای سرم، روغن زیتون بکر |
|
متن کامل [PDF 346 kb]
(2889 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1392/5/25 | پذیرش: 1392/7/17 | انتشار: 1392/12/27
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|