مقدمه: یکی از سالمترین گروههای غذایی مغزها میباشند، اما همیشه به سبب محتوای چربی و انرژی بسیار زیاد، مصرف آنها به منظور کنترل وزن حذف یا محدود شده است، پژوهش حاضر به بررسی ارتباط مصرف مغزها و چاقی شکمی، چاقی و اضافه وزن پرداخت. مواد و روشها: در پژوهش مقطعی حاضر 550 نفر دختر نوجوان 18-15 ساله از دبیرستانهای دخترانه شهر نجفآباد به روش نمونهگیری خوشهای چند مرحلهای انتخاب شدند. دادههای تنسنجی به روش استاندارد اندازهگیری گردید. دریافت مغز و دیگر دادههای تغذیهای توسط پرسشنامهی FFQنیمه کمی مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت بدنی توسط پرسشنامهی IPAQو دادههای زمینهای توسط پرسشنامهی کتبی اندازهگیری شدند. به منظور ارزیابی چاقی شکمی از صدک 75 دور کمر نوجوانان ایرانی استفاده شد. چاقی و اضافه وزن با استفاده از حدود مرزی (IOTF) تعریف شدند. یافتهها: شیوع چاقی شکمی، چاقی و اضافه وزن به ترتیب 9/48% و 7/25% بود. میانگین مصرف مغزها در این جامعه 36/22 گرم در روز، و میانه مصرف 35/10 گرم در روز بود. پس از تعدیل عوامل مخدوشکننده، افرادی که در بالاترین چارک مصرف مغز قرار داشتند، شانس کمتری به منظور بروز چاقی و اضافه وزن (نسبت شانس 25/0 و فاصله اطمینان 95%: 54/0 تا 11/0) و چاقی شکمی (نسبت شانس 43/0 و فاصله اطمینان 95%: 84/0 تا 22/0) در مقایسه با افراد پایینترین چارک داشتند. نتیجهگیری: مصرف بیشتر مغزها با کاهش خطر چاقی شکمی، چاقی و اضافه وزن همراه است. یافتههای پژوهش حاضر نشان داد مغزها یکی از اجزا مهم رژیم غذایی از دید کنترل وزن و چاقی شکمی میباشد.
Mirzaeian S, Esmaillzadeh A, Rashidkhani B. Association Between Nuts Consumption and Abdominal Obesity, Overweight and Obesity in Female Adolescents: An Epidemiological Study. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2013; 15 (3) :244-252 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1493-fa.html
میرزائیان سهیلا، اسماعیل زاده احمد، رشیدخانی بهرام. ارتباط مصرف مغزها با شیوع چاقی شکمی، چاقی و اضافه وزن: یک مطالعهی اپیدمیولوژیک. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1392; 15 (3) :244-252