سمیه حسین پور نیازی ، شهرام علمداری ، پروین میرمیران ، فیروزه حسینی اصفهانی ، فریدون عزیزی
گروه تغذیه بالینی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، mirmiran@endocrine.ac.ir

مقدمه: هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین شاخص­های التهابی با اجزای تشکیل­دهنده‌ی سندرم متابولیک و نمایه‌ی توده‌ی بدن در افراد بزرگسال بود. مواد و روش‌ها: روش مطالعه‌ی حاضر مورد ـ شاهدی بود که در آن 80 فرد مبتلا به سندرم متابولیک و 160 فرد فاقد سندرم متابولیک به ترتیب به عنوان گروه­های مورد و شاهد بررسی شدند. بیماران مبتلا به سندرم متابولیک بر اساس معیار پانل درمانی بزرگسالان شناسایی، و شاخص­های تن­سنجی، بیوشیمیایی و التهابی تعیین شد. یافته­ها: میانگین سن افراد شرکت‌کننده در گروه سندرم متابولیک و گروه شاهد به ترتیب 3/8±4/41 و 7/7±3/41 سال بود که به دلیل همسان­سازی سن و جنس در دو گروه هیچ تفاوت آماری معنی­داری بین دو گروه از لحاظ سن و جنس وجود نداشت. غلظت hsCRP سرم و آمیلوئید A سرم در گروه سندرم متابولیک در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی‌داری بیشتر بود. در زنان در هر دو گروه مبتلا به سندرم متابولیک و گروه شاهد، غلظت hsCRP سرم ارتباط مستقیمی با نمایه‌ی توده‌ی بدن داشت. در زنان فاقد سندرم متابولیک ارتباط مستقیم و معنی­داری بین غلظت آمیلوئید A سرم با نمایه‌ی توده‌ی بدن مشاهده گردید. تنها ارتباط مستقیمی بین غلظت hsCRP سرم با دور کمر در مردان مبتلا به سندرم متابولیک وجود داشت. نتیجه­گیری: غلظت hsCRP در افراد مبتلا به سندرم متابولیک افزایش می­یابد، و در زنان با نمایه‌ی توده‌ی بدن و در مردان با دور کمر ارتباط مستقیم دارد.

واژه‌های کلیدی: سندرم متابولیک، آمیلوئید A سرم، پروتئین واکنش‌دهنده C
دریافت: 1391/9/29 | پذیرش: 1392/7/6 | انتشار: 1392/7/6

Hosseinpour-Niazi S, Alamdari S, Mirmiran P, Hoseeini-Esfahani F, Azizi F. Inflammatory Markers, the Metabolic Syndrome and Body Mass Index in Adults. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2013; 15 (3) :237-243

حسین پور نیازی سمیه، علمداری شهرام، میرمیران پروین، حسینی اصفهانی فیروزه، عزیزی فریدون. ارتباط غلظت شاخص‌های التهابی با سندرم متابولیک و نمایه‌ی توده‌ی بدن در بزرگسالان . مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1392; 15 (3) :237-243