الهه طالبی گرکانی ، علی رضا صفرزاده
دانشگاه مازندران ، Talebi_umz@yahoo.com

مقدمه: بیماری قلبی ـ عروقی مهم­ترین علت مرگ و میر در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 می‌باشد. اگرچه فعالیت بدنی با کاهش مرگ و میر ناشی از عوارض بیماری‌های قلبی ـ عروقی در مبتلایان به دیابت نوع 1 همراه است، داده‌های اندکی پیرامون تاثیر فعالیت بدنی، به ویژه تمرین مقاومتی، بر سطح پروفایل لیپیدی و آپولیپوپروتئین A-I (apoA-I) در این بیماران وجود دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر 4 هفته تمرین مقاومتی بر سطح پروفایل لیپیدی و apoA-I سرم موش­های صحرایی دیابتی نوع 1 بود. مواد و روش­ها: 32 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار با میانگین وزن 20±290 گرم به طور تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند: کنترل سالم (C)، کنترل دیابتی (DC)، تمرین دیابتی با بار معادل 50% وزن بدن (DT1) و تمرین دیابتی با بار معادل 100% وزن بدن (DT2). تمرین مقاومتی شامل بالا رفتن از نردبان با وزنه­های متصل به دم حیوانات بود. پس از 4 هفته تمرین مقاومتی غلظت­ گلوکز، apoA-I و پروفایل لیپید سرم اندازه­گیری شد. یافته­ها: در پایان پژوهش تفاوت معنی­داری در غلظت گلوکز و پروفایل لیپیدی سرم بین گروه­های دیابتی مشاهده نشد. سطح سرمی apoA-I در گروه DT2 در مقایسه با گروه­های C و DC افزایش معنی­دار داشت (به ترتیب 001/0P< و 023/0P=). نتیجه­گیری: این یافته­ها نشان می­دهد تمرین مقاومتی موجب افزایش غلظت apoA-I بدون تغییر معنی­دار در پروفایل لیپیدی سرم موش­های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزتوسین می­شود و تغییرات apoA-I متاثر از شدت تمرین است.

واژه‌های کلیدی: آپولیپوپروتئین A-I، شدت تمرین، دیابت ملیتوس، پروفایل لیپید، موش‌های صحرایی
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: ورزش
دریافت: 1391/5/9 | پذیرش: 1392/5/7 | انتشار: 1392/5/7

Talebi-Garakani E, safarzade A. The Effect of Resistance Training Intensity on Serum ApoA-I Concentration in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2013; 15 (2) :183-189