مرکز تحقیقات تغذیه، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، rafrafm@tbzmed.ac.ir
چکیده: (13419 مشاهده)
مقدمه: چاقی مشکل اصلی جوامع به ویژه در میان زنان و یکی از مهمترین عوامل در سبب شناسی بیماریهای مزمن میباشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مکمل یاری L-کارنیتین به تنهایی، یا همراه با تمرین هوازی متوسط بر پروفایل لیپیدیسرم و درصد چربی بدن در زنان چاق بود. مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی 44 نفر از زنان چاق به طور تصادفی به چهار گروه 11 نفره به منظور مداخله به ترتیب زیر تقسیم شدند: 1: دریافت L-کارنیتین (2 گرم در روز)، 2: تمرین هوازی+دارونما، 3: L-کارنیتین+ تمرین هوازیو4: دارونما. طول مدت تمام مداخلهها 8 هفته بود و مداخلهی گروههای تمرین نیز به صورت یک برنامهی تمرین هوازی متوسط (سه جلسه در هفتهدر مجموع 24 جلسه) انجام شد. در شروع و پایان پژوهش برای هرفرد نمایهی تودهی بدن، درصد چربی بدن، دریافت غذایی روزانه، سطح ناشتای سرمی کارنیتینآزاد، کلسترول تام، تریگلیسرید، کلسترول ـ LDL و کلسترول ـ HDLبررسی شدند. یافتهها: در گروه تمرین هوازی+ دارونما و گروه دریافتL-کارنیتین+تمرین هوازی درصد چربی بدن به طور معنیدار کمتر شد.کاهش معنیدار کلسترول تام سرم و تریگلیسرید در گروههای دریافت L-کارنیتین، تمرین هوازی+دارونما و دریافتL-کارنیتین+تمرین هوازی مشاهده شد. کلسترول ـ LDLدر گروه دریافتL-کارنیتین + تمرینهوازی به طور معنیداری کاهش یافت. نتیجهگیری: یافتهها بیانگر تاثیر مفید L-کارنیتین به تنهایی، و همراه با تمرین هوازی در پروفایل لیپیدی سرم و اثر تمرین هوازی در کاهش معنیدار درصد چربی بدن بود. مکملیاری L-کارنیتین و تمرین هوازی به احتمال زیاد در به تعویق انداختن بیماریهای مزمن در افراد چاق میتواند نقش موثری ایفا نماید.
Karimi M, Rafraf M, Rashidi M, Jafari A. Effect of L-carnitine Supplementation with or Without Moderate Aerobic Training on Serum Lipid Profile and Body Fat Percentage in Obese Women. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2013; 14 (5) :445-454 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1368-fa.html
کریمی مینا، رف رف مریم، رشیدی محمدرضا، جعفری افشار. تاثیر مکمل یاری L-کارنیتین به تنهایی و همراه با تمرین هوازی متوسط بر پروفایل لیپیدی سرم و درصد چربی بدن در زنان چاق. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1391; 14 (5) :445-454