:: جلد 13، شماره 6 - ( ضميمه ي شماره 6 1390 ) ::
الهام فیاض ، حمید محبی ، ارسلان دمیرچی
، elham_msc@yahoo.com
مقدمه: در پژوهش حاضر سطح فعالیت بدنی، کلسیم دریافتی، منابع تامین‌کننده‌ی کلسیم و شاخص‌های تن‌سنجی در زنان جوان دانشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفت. مواد و روش‌ها: 160 زن جوان با میانگین سنی 4/1 ± 51/20 سال در این مطالعه‌ی مقطعی شرکت داشتند. سطح فعالیت بدنی و میزان کلسیم دریافتی از راه پرسش‌نامه، و ترکیب بدنی از راه روش تجزیه و تحلیل مقاومت بیوالکتریکی تعیین گردید. براساس داده‌های به دست آمده از پرسش‌نامه‌ی فعالیت بدنی، آزمودنی‌ها به 3 گروه (فعال، نیمه فعال و غیرفعال) تقسیم شدند. یافته‌ها: یافته‌های پژوهش حاضر نشان داد تنها 5/22% از آزمودنی‌ها فعال هستند. هم‌چنین، میزان کلسیم دریافتی روزانه‌ی دانشجویان دختر پایین‌تر از مقادیر توصیه‌شده‌ی روزانه ((RDA بود. فعالیت بدنی با تمام متغیرهای تن‌سنجی به جز BMI رابطه‌ی معنی‌داری داشت. از سوی دیگر، بین کلسیم دریافتی و توده‌ی بدون چربی (17/0=r و 024/0=P)، کلسیم از منابع لبنی و توده‌ی بدون چربی (18/0= r و 022/0=P) و کلسیم از منابع حبوبات و درصد چربی بدن (17/0- =r و 026/0=P) رابطه‌ی معنی‌داری وجود داشت. تفاوت معنی‌داری در توده‌ی بدون چربی، درصد چربی و توزیع چربی بدن در بین گروه‌ها به تفکیک سطح فعالیت بدنی وجود داشت (05/0P<). میانگین توده‌ی بدون چربی در گروه فعال نسبت به گروه غیر‌فعال بالاتر، درصد چربی و توزیع چربی در مقایسه با هر دو گروه غیرفعال و نیمه‌فعال پایین‌تر بود (05/0P<). نتیجه‌گیری: اگرچه افراد فعال از شرایط فیزیولوژیکی، تن‌سنجی و تغذیه‌ی مطلوب‌تری نسبت به گروه‌های نیمه‌فعال و غیر‌فعال برخوردار هستند، اما نسبت کم این گروه در کل، توجه به توسعه‌ی سطح فعالیت بدنی، الگوی غذایی و تغییر شیوه‌ی زندگی بین دختران جوان را مورد تاکید قرار می‌دهد.
واژه‌های کلیدی: فعالیت بدنی، کلسیم، تغذیه، شاخص‌های تن‌سنجی
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: ورزش
دریافت: 1390/4/14 | پذیرش: 1390/7/10 | انتشار: 1390/6/24

Fayaz E, Mohebbi H, Damirchi A. The Level of Physical Activity, Calcium Intake, Calcium Sources and Anthropometrical Variables in Young College Females . Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2011; 13 (6) :697-704