مریم السادات دانشپور ، بیتا فام ، محمد علی منصورنیا ، مهدی هدایتی ، سهراب حلال خور ، علی رضا مصباح نامین ، شهلا شجاعی ، مریم زرکش ، فریدون عزیزی
پژوهشکده علوم غدد درون ریز ، azizi@endocrine.ac.ir

چکیده

مقدمه: اختلال در میزان لیپیدها و آپولیپوپروتئین‌ها از عوامل خطرساز بیماری قلبی ـ عروقی محسوب می‌شود و خوشه‌ی ژنی  APOAI-CIII-AVIنقش مهمی در تنظیم سوخت و ساز و میزان لیپیدها دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط 5 پلی‌مورفیسم در ناحیه‌ی ژنی Apo11q با میزان لیپیدها در سرم می‌باشد. مواد و روش‌ها: مطالعه‌ی مقطعی حاضر  روی 823 نفر (340 مرد و 483 زن) از جمعیت مورد مطالعه‌ی قند و لیپید تهران  (TLGS)انجام گرفت که از میان 10759 نفر 19 تا 70 ساله، به روش تصادفی انتخاب شدند. متغیرهای تن‌سنجی و میزان غلظت TG, Chol, HDL, Apo Apo AIV, Apo B, Apo CIII و AI برای افراد مورد پژوهش اندازه‌گیری شد. قطعات ژنی به روش PCR، تکثیر و پلی‌مورفیسم‌ها با کمک آنزیم‌های محدودکننده تعیین شدند. یافته‌ها: فراوانی اللی پلی‌مورفیسم‌ها در جمعیت زنان و مردان، تفاوت معنی‌داری نداشت. توزیع ژنوتیپ‌ها برای تمام پلی‌مورفیسم‌ها به جز Apo AI (+83C>T) از قانون هاردی ـ واینبرگ تبعیت نمود. یافته‌های این پژوهش، بیانگر ارتباط بین پلی‌مورفیسم‌های ناحیه‌ی ژنی مورد نظر با میزان TG, HDL-C, HDL2, Apo AI  و Apo B می‌باشد. در نتیجه‌ی تجزیه و تحلیل هاپلوتیپ‌ها، علاوه بر متغیرهای یاد شده، میزان کلسترولLDL-  و کلسترول تام نیز با پلی‌مورفیسم‌ها، ارتباط نشان دادند. نتیجه‌گیری: یافته‌های پژوهش حاضر نشان‌‌دهنده‌ی ارتباط تغییرات ژنتیکی در خوشه‌ی ژنی Apo AI-CIII-AIV با میزان لیپیدها در سرم و تنظیم سوخت و ساز آن‌ها در جمعیت تهرانی بود.

واژه‌های کلیدی: خوشه‌ی ژنی Apo AI-CIII-AVI، بیماری‌های قلبی ـ عروقی، هاپلوتیپ، لیپید، TLGS
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: ژنتيك
دریافت: 1390/1/29 | پذیرش: 1390/6/7 | انتشار: 1393/3/3

Daneshpour M S, Fam B, Mansournia M A, Hedayati M, Halalkhor S, Mesbah Namin A R, et al . Association of the APOAI-CIII-AIV Gene Cluster Polymorphisms with the level of Lipids in Tehranian Population. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2012; 13 (5) :504-513