ارتباط فروکتور رژیم غذایی با عوامل خطرساز بیماریهای قلبی ـ عروقی در بزرگسالان: مطالعهی قند و لیپید تهران
|
زهرا بهادران، فیروزه حسینی اصفهانی، پروین میرمیران، مهیا مهران، فرهاد حسین پناه، فریدون عزیزی |
مرکز تحقیقات پیشگیری و درمان چاقی،پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم؛ دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، mirmiran@endocrine.ac.ir |
|
چکیده: (38937 مشاهده) |
مقدمه: هدف پژوهش کنونی، بررسی وضعیت دریافت فروکتوز رژیم غذایی و ارتباط آن با عوامل خطرساز بیماریهای قلبی ـ عروقی در بزرگسالان تهرانی است. مواد و روشها: مطالعهی مقطعی حاضر با استفاده از دادههای افراد بزرگسال 70-19 سالهی شرکت کننده در مرحلهی سوم مطالعهی قند و لیپید تهران انجام شد. دادههای مربوط به رژیم غذایی افراد، با استفاده از یک پرسشنامهی روا و پایای نیمه کمی بسامد خوراک، با 168 قلم غذایی ارزیابی گردید و مجموع فروکتوز طبیعی موجود در میوه و سبزیجات، و فروکتوز افزودنی موجود در غذاهای صنعتی دارای شیرینکنندههای افزودنی، بعنوان فروکتوز کل رژیم غذایی محاسبه گردید. یافتهها: 45% افراد شرکت کننده، مردان با میانگین سنی 14±40 سال و 55%، زنان با میانگین سنی 13±38 سال بودند. میانگین دریافت کل فروکتوز رژیم غذایی در مردان 5/24±5/46 گرم و در زنان 2/24±3/37 گرم در روز بود. ارتباط مثبت معنیدار میان دریافت فروکتوز رژیم غذایی و نمایهی تودهی بدن (001/0>P ،11/0 و 03/0=β به ترتیب در مردان و زنان)، دور کمر (001/0>P،10/0 و 15/0=β به ترتیب در مردان و زنان)، فشار خون سیستولی (01/0>P ،12/0 و 09/0=β به ترتیب در مردان و زنان) و فشار خون دیاستولی (01/0>P،80/0 و 13/0= β به ترتیب در مردان و زنان) و غلظت قند خون ناشتا در مردان (05/0>P، 01/0=β) مشاهده شد. نتیجهگیری: دریافت بالای فروکتوز رژیم غذایی میتواند اثرات نامطلوبی بر عوامل خطرساز بیماریهای قلبی ـ عروقی داشته باشد. |
|
واژههای کلیدی: فروکتوز، عوامل خطر بیماریهای قلبی ـ عروقی، چاقی، اختلالات لیپیدی |
|
متن کامل [PDF 333 kb]
(3099 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1389/11/27 | پذیرش: 1390/2/8 | انتشار: 1390/6/24
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|