:: جلد 12، شماره 6 - ( 12-1389 ) ::
جلد 12 شماره 6 صفحات 602-594 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط دریافت حبوبات با سندرم متابولیک و اجزای تشکیل دهنده‌ی آن در بزرگسالان
سمیه حسین پور نیازی ، پروین میرمیران ، زهره امیری ، فریدون عزیزی
1-گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انسیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی. 2- مرکز تحقیقات پیشگیری و درمان چاقی، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، mirmiran@endocrine.ac.ir
چکیده:   (35952 مشاهده)

مقدمه: پژوهش‌های اندکی در زمینه‌ی ارتباط بین دریافت حبوبات و بیماری­های مزمن صورت گرفته است. هدف از پژوهش کنونی، بررسی ارتباط بین دریافت حبوبات با سندرم متابولیک و اجزای تشکیل‌دهنده‌ی آن می­باشد. مواد و روش­ها: روش مطالعه مورد-شاهدی بود که در آن 80 فرد مبتلا به سندرم متابولیک، و 160 فرد فاقد سندرم متابولیک به ترتیب به عنوان گروه­های مورد و شاهد بررسی شدند. بیماران مبتلا به سندرم متابولیک بر اساس معیار ATP III شناسایی و شاخص­های بیوشیمیایی، تن‌سنجی و دریافت­های غذایی تعیین شد. مقدار دریافت حبوبات در هر دو گروه تعیین و دریافت آن در افراد مبتلا به سندرم متابولیک بر مبنای نقطه‌ی برش (cut-off point) افراد گروه شاهد چارک بندی شد. یافته­ها: میانگین سنی در هر دو گروه شرکت کننده 4/41 سال (25-55 سال) بود. هم‌چنین میانگین (±انحراف معیار) دریافت حبوبات در گروه مورد و شاهد به ترتیب 2/12±0/130 و 6/13±8/137 گرم در هفته بود (005/0P<). شیوع سندرم متابولیک در بالاترین چارک دریافت حبوبات به طور معنی­داری کمتر از پایین­ترین چارک (به ترتیب 7/16% و 7/46%، 005/0>P) دیده شد. غلظت تری­گلیسرید سرم، گلوکز ناشتای سرم، فشارخون سیستولی در بالاترین چارک دریافت حبوبات به طور معنی­داری کمتر و غلظت کلسترول-HDL سرم به طور معنی­داری بیشتر از پایین­ترین چارک پس از تعدیل اثر متغیرهای مخدوش کننده بود. نسبت شانس سندرم متابولیک در بالاترین چارک دریافت حبوبات 27/0(فاصله اطمینان 95%: 08/0 تا 91/0) در مقایسه با پایین­ترین چارک پس از تعدیل اثر متغیرهای مخدوش کننده بود. نتیجه­گیری: در این پژوهش ارتباط معکوسی بین دریافت حبوبات با سندرم متابولیک و برخی اجزای تشکیل دهنده‌ی آن مشاهده شد.

واژه‌های کلیدی: حبوبات، سندرم متابولیک، بزرگسالان
متن کامل [PDF 309 kb]   (2514 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1389/2/30 | انتشار: 1389/12/24


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 12، شماره 6 - ( 12-1389 ) برگشت به فهرست نسخه ها