ارتباط دریافت حبوبات با سندرم متابولیک و اجزای تشکیل دهنده‌ی آن در بزرگسالان
سمیه حسین پور نیازی ، پروین میرمیران ، زهره امیری ، فریدون عزیزی
1-گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انسیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی. 2- مرکز تحقیقات پیشگیری و درمان چاقی، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، mirmiran@endocrine.ac.ir

مقدمه: پژوهش‌های اندکی در زمینه‌ی ارتباط بین دریافت حبوبات و بیماری­های مزمن صورت گرفته است. هدف از پژوهش کنونی، بررسی ارتباط بین دریافت حبوبات با سندرم متابولیک و اجزای تشکیل‌دهنده‌ی آن می­باشد. مواد و روش­ها: روش مطالعه مورد-شاهدی بود که در آن 80 فرد مبتلا به سندرم متابولیک، و 160 فرد فاقد سندرم متابولیک به ترتیب به عنوان گروه­های مورد و شاهد بررسی شدند. بیماران مبتلا به سندرم متابولیک بر اساس معیار ATP III شناسایی و شاخص­های بیوشیمیایی، تن‌سنجی و دریافت­های غذایی تعیین شد. مقدار دریافت حبوبات در هر دو گروه تعیین و دریافت آن در افراد مبتلا به سندرم متابولیک بر مبنای نقطه‌ی برش (cut-off point) افراد گروه شاهد چارک بندی شد. یافته­ها: میانگین سنی در هر دو گروه شرکت کننده 4/41 سال (25-55 سال) بود. هم‌چنین میانگین (±انحراف معیار) دریافت حبوبات در گروه مورد و شاهد به ترتیب 2/12±0/130 و 6/13±8/137 گرم در هفته بود (005/0P<). شیوع سندرم متابولیک در بالاترین چارک دریافت حبوبات به طور معنی­داری کمتر از پایین­ترین چارک (به ترتیب 7/16% و 7/46%، 005/0>P) دیده شد. غلظت تری­گلیسرید سرم، گلوکز ناشتای سرم، فشارخون سیستولی در بالاترین چارک دریافت حبوبات به طور معنی­داری کمتر و غلظت کلسترول-HDL سرم به طور معنی­داری بیشتر از پایین­ترین چارک پس از تعدیل اثر متغیرهای مخدوش کننده بود. نسبت شانس سندرم متابولیک در بالاترین چارک دریافت حبوبات 27/0(فاصله اطمینان 95%: 08/0 تا 91/0) در مقایسه با پایین­ترین چارک پس از تعدیل اثر متغیرهای مخدوش کننده بود. نتیجه­گیری: در این پژوهش ارتباط معکوسی بین دریافت حبوبات با سندرم متابولیک و برخی اجزای تشکیل دهنده‌ی آن مشاهده شد.

واژه‌های کلیدی: حبوبات، سندرم متابولیک، بزرگسالان
دریافت: 1389/2/30 | انتشار: 1389/12/24

Hosseinpour-Niazi S, Mirmiran P, Amiri Z, Azizi F. Dietary Legumes Intake and Metabolic Syndrome and Its Component in Adults. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2011; 12 (6) :594-602

حسین پور نیازی سمیه، میرمیران پروین، امیری زهره، عزیزی فریدون. ارتباط دریافت حبوبات با سندرم متابولیک و اجزای تشکیل دهنده‌ی آن در بزرگسالان. مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1389; 12 (6) :594-602